Hlavní obsah

Američané zmařili druhé 11. září. Cílem bylo i Times Square

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Američanům se podařilo zmařit teroristický útok Islámského státu, který měl svým rozsahem odpovídat útokům z 11. září 2001. Džihádisté plánovali, podobně jako před šestnácti lety Al-Káida, zaútočit v New Yorku. Cílem se mělo stát mimo jiné náměstí Times Square, které bývá plné lidí. V sobotu o tom informovala BBC.

Foto: Cary Horowitz, Reuters

Náměstí Times Square v New Yorku

Článek

„Plánovali útoky zahrnující odpálení výbušnin na Times Square, v newyorském metru a střelby na civilisty na určitých koncertních představeních,“ oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti.

Masakr měla minulý rok osnovat trojice teroristů. Odhalit ji pomohl agent FBI v utajení, který vystupoval jako příznivce Islámského státu na internetových sociálních sítích.

Útoky se měly odehrát loni během muslimského postního měsíce Ramadán. Teroristé se podle BBC inspirovali masakrem v pařížském hudebním klubu Bataclan a v belgickém metru.

Zadrženi byli již loni devatenáctiletý kanadský občan Abdulrahman El Bahnasawy, stejně starý Američan Talha Haroon žijící v Pákistánu a letos v dubnu sedmatřicetiletý Filipínec Russell Salic. Haaron i Salic by měli být vydáni do USA.

Potřebujeme bombu v autě

Bahnasawy agentovi FBI v utajení poslal fotku Times Square a připsal poznámku „rozhodně potřebujeme bombu v autě”. Haroon se agentovi svěřil s názorem, že by byla podzemka ideálním cílem a Salic poslal 423 dolarů (asi 9 300 korun) na financování útoků s příslibem, že další peníze na financování vražd civilistů pošle později.

Při teroristický útocích Al-Káidy z 11. září 2001 zemřely téměř tři tisíce lidí. [celá zpráva] Masakr dohnal tehdejšího prezidenta George Bushe k vyhlášení války terorismu. Ta vyvrcholila invazí Spojených států do Iráku a Afghánistánu, jejíž dozvuky region a přeneseně celý svět pociťuje dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám