Hlavní obsah

Američané vycenili jaderné tesáky, nechali vynořit ponorku třídy Ohio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Američané se rozhodli ve vypjaté mezinárodní situaci připomenout své síly jaderného odstrašení. V Arabském moři nechali vynořit ponorku USS West Virginia a vydali zprávu, že ji navštívil americký velitel CENTCOMu (centrálního velitelství americké armády) generál Erik Kurilla. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

USS West Virginia. Ilustrační foto

Článek

Ponorka vyzbrojená jadernými hlavicemi se za normálních okolností nikým nepozorována plaví v hlubinách světových oceánů. Vynořením tak Washington bezesporu posílá vzkaz, uvedla AP. Otázkou je komu.

USS West Virginia je jednou ze 14 amerických ponorek třídy SSBN Ohio, jež jsou vyzbrojeny mezikontinentálními balistickými střelami Trident s jadernými hlavicemi. Tvoří jednu ze složek takzvané jaderné triády, tedy třísložkové jaderné výzbroje. Zbylé dvě tvoří jaderné bombardéry a střely odpalované ze země.

Ruskem jede vlak s těžkou technikou, může jít o kolonu jaderného velitelství

Válka na Ukrajině

„Tyhle ponorky patří k největším klenotům americké jaderné triády a USS West Virginia ukazuje flexibilitu, odolnost a připravenost amerických sil na moři,“ uvedl Kurill podle agentury AP po prohlídce lodi. Otázkou je, komu teď Američané tuhle připravenost tak najednou ukazují.

Jako nejpravděpodobnější adresát takového vzkazu se jeví Rusko kvůli agresi na Ukrajině, nabízí se ale také Čína nebo Írán a v neposlední řadě američtí spojenci, tedy i Česko, jimž by mohl Washington na dálku touto formou poslat ujištění o odhodlanosti čelit nepříteli.

Americký prezident Joe Biden na začátku října konstatoval, že riziko jaderné apokalypsy je nejvyšší od kubánské raketové krize z roku 1962, protože ruští představitelé hrozí možností použít jaderné zbraně poté, co utrpěli vážné neúspěchy ve válce proti Ukrajině.

„Poprvé od kubánské raketové krize máme co do činění s přímou hrozbou použití jaderných zbraní, pokud se věci budou vyvíjet tak jako dosud,“ dodal Biden v narážce na opakované jaderné hrozby Ruska, které zaznívají z úst nejen propagandistů, ale i nejvyšších představitelů země.

Putin o použití jaderné zbraně nežertuje, řekl Biden

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám