Hlavní obsah

Jihokorejcům budou proti KLDR pomáhat Američané

Soul

Jižní Korea uzavřela se Spojenými státy nový vojenský plán proti „provokacím“ Severní Koreje. Plán, o němž v pondělí informovala stanice BBC, předpokládá společnou reakci v případě vpádu nebo jen krátkého útoku Severokorejců na jihu.

Foto: ČTK/AP

Jihokorejští vojáci

Článek

„Plán dovoluje oběma národům odpovědět společně na místní provokace Severu. Jih by reakci vedl, zatímco USA by poskytly podporu,“ uvedl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany.

Američané, kteří mají v Jižní Koreji 28 000 vojáků, až dosud nebyli zavázáni kvůli drobnějším incidentům, jako je třeba narušení vzdušného prostoru, Jihokorejcům pomáhat. Jižní Koreu už USA zaštiťují jaderným štítem jako zárukou před plošným konfliktem.

Podle nového plánu, na němž se začalo pracovat už po ostřelování jihokorejského ostrůvku Jonpchjong v roce 2010, už budou moci Jihokorejci povolat Američany k pomoci, pokud by například KLDR naplnila své hrozby a zaútočila na některý z jihokorejských ostrůvků ve Žlutém moři.

Na Korejském poloostrově panuje zvýšené napětí od únorového, v pořadí třetího, jaderného testu KLDR. Rada bezpečnosti OSN na popud USA v reakci přijala zpřísněné sankce vůči severokorejskému režimu, poté následovaly manévry v obou Korejích, vypovězení příměří Severokorejci a pohrůžky útokem, včetně úderu proti americkým základnám na Guamu a Okinawě.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázka z výhružného videa KLDR s invazí do Jižní Koreje

Reklama

Výběr článků

Načítám