Hlavní obsah

Američané odposlouchávali politiky na kodaňském summitu o klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) byla aktivní i na kodaňském klimatickém summitu v roce 2009. Během konference odposlouchávali představitele klíčových zemí, informoval ve čtvrtek dánský server Information.dk. Odvolává se přitom na dokumenty od bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Cílem nasazení NSA v Kodani údajně bylo zajistit vyjednávačům Spojených států výhodu tím, že měli získat předem informace o postojích jednotlivých zemí.

Interní dokument NSA ze 7. prosince 2009 zdůrazňuje, že analytici NSA a jejích partnerů mají poskytovat "unikátní, včasné a hodnotné náhledy do přípravy a cílů" klíčových zemí před konferencí nebo také informace o jejich strategii při jednání.

NSA je určena především k zachycování informací souvisejících s možnými bezpečnostními hrozbami. Nové dokumenty však podle dánského serveru ukazují, že NSA a její partnerské úřady z Velké Británie, Kanady, Austrálie nebo Nového Zélandu hrály důležitou roli také v prosazování strategických zájmů USA.

Konference, jíž se účastnili například americký prezident Barack Obama, tehdejší britský premiér Gordon Brown či německá kancléřka Angela Merkelová, nenaplnila očekávání. Summit totiž nevyústil v dohodu o boji proti klimatickým změnám po roce 2012, kdy měla původně skončit platnost dosavadní dohody - Kjótského protokolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám