Hlavní obsah

Američan, který vyvraždil rodinu v Iráku, spáchal ve vězení sebevraždu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louisville

Americký voják Steven Dale Green, odsouzený před pěti lety za znásilnění a vyvraždění rodiny v Iráku na doživotí bez možnosti předčasného propuštění, spáchal o víkendu ve své cele sebevraždu. V úterý o tom informovala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Steven Dale Green na snímku z roku 2009

Článek

Green byl prvním armádním příslušníkem odsouzeným na základě zákona z roku 2000, umožňujícího americké justici stíhat občany USA za zločiny spáchané v jiných zemích. U soudu mu hrozil trest smrti, ale porota se na něm neshodla.

V sobotu nalezla stráž věznice v arizonském Tucsonu 28letého Greena mrtvého. Úřady případ vyšetřují jako sebevraždu.

Green za války v Iráku působil v rámci nasazení 101. vzdušné výsadkové divize. V březnu 2006 společně se čtyřmi dalšími vojáky vyrazil posilněn alkoholem a energetickými nápoji „zabíjet Iráčany“ v Mahmudíji.

Vtrhli do domu jedné rodiny, kde Green znásilnil 14letou dívku a její šestiletou sestru a rodiče zastřelil. K vraždě použil kalašnikov, aby mohl tvrdit, že zločin provedli iráčtí vzbouřenci. Green nakonec zabil i dívku, kterou znásilnil. Střelil ji do oka. S kamarády pak její tělo polili benzínem a zapálili.

Green se před vyšetřovateli hájil, že byl deprimován z úmrtí svých spolubojovníků. Při opakovaných rozhovorech, které poskytl ve vězení, pak projevoval lítost nad svými zločiny. Současně s nelibostí poukazoval na to, že z něj udělali exemplární případ a poslali ho před civilní soud, ale zbylé tři vojáky poslali před soud vojenský. Ten také vyměřil dlouholeté tresty, ale současně odsouzeným umožnil žádat o předčasné propuštění. Poprvé tak mohou učinit už příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám