Hlavní obsah

Alabama se jako první na světě chystá provést popravu dusíkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady amerického státu Alabama by jako první na světě měly provést ve čtvrtek 25. ledna popravu čistým dusíkem, čímž 58letému odsouzenému nájemnému vrahovi Kennethu Smithovi způsobí hypoxii a následnou smrt z nedostatku kyslíku. Informuje o tom agentura Reuters nebo The Associated Press (AP).

V Alabamě chtějí popravit Kennetha Smithe historicky poprvé dusíkem.Video: Reuters

 
Článek

Při nové metodě popravčí připevní masku napojenou na láhev s dusíkem na obličej odsouzeného. Podle agentury AP bude čistý dusík do masky vpouštěn po dobu patnácti minut, nebo pěti minut poté, co pachatel už nebude vykazovat známky života.

Smith, který byl v roce 1988 odsouzen k smrti za nájemnou vraždu, považuje tento postup za nelidský a pokusil se prokázat, že s sebou nese nebezpečná rizika.

Podle jeho advokátů totiž může vlivem špatně nasazené masky dojít k porušení těsnění masky s obličejem, což by mohlo vést k vniknutí kyslíku a následnému zmaření popravy. Takový scénář by podle něj mohl vyvolat mrtvici nebo jej zanechat v trvalém vegetativním stavu.

V Arizoně popravili muže za vraždu osmileté dívky z roku 1984

Amerika

Toto tvrzení ovšem ve středu odmítl federální soudce státu Alabama R. Austin Huffaker, který sice uvedl, že „Smithovi není zaručena bezbolestná smrt“, nicméně podle soudu se mu nepodařilo „prokázat, že tato procedura s jistotou nebo velkou pravděpodobností způsobí značné riziko vážného poškození nebo nadměrné bolesti“, cituje agentura Reuters.

Pro osmapadesátiletého Smithe je situace tím vážnější, že v listopadu 2022 se jeho poprava smrticí injekcí nepovedla. Smith seděl v cele smrti čtyři hodiny, popravčímu týmu se ale nepovedlo zavést muži do žíly druhou z požadovaných hadiček a poprava musela být odvolána.

Kritika přišla i z OSN

Pochybnosti o nové metodě má i Úřad OSN pro lidská práva, který v úterý stát Alabama vyzval, aby lednovou popravu zrušil. Podle OSN totiž může představovat mučení a tím pádem porušení mezinárodního práva ze strany USA.

„Máme vážné obavy, že Smithova poprava za těchto okolností by mohla porušit zákaz mučení nebo jiného krutého, nelidského či ponižujícího zacházení nebo trestu,“ uvedla na tiskovém brífinku v Ženevě Ravina Shamdasaniová, mluvčí Úřadu OSN pro lidská práva.

Vyjádřila také znepokojení nad tím, že alabamský postup popravy nepočítá s podáním sedativ před jejím začátkem, což je podle ní oficiální doporučení Americké asociace veterinárních lékařů pro eutanazii velkých zvířat.

Nutnost nové mety

Státy USA mají stále větší potíže se získáváním barbiturátů používaných v kombinaci s dalšími léky při popravách smrticí injekcí. Podle jiné zprávy agentury Reuters je to částečně kvůli evropskému zákazu, který brání farmaceutickým společnostem prodávat léky určené k popravám.

V důsledku toho se některé státy snaží oživit starší metody, zatímco Alabama, Mississippi a Oklahoma zavedly nové postupy založené na použití plynu.

„Je znepokojující, že se tento způsob popravy stále více prosazuje,“ řekla Shamdasaniová.

Rok 2022 byl v USA rokem zpackaných poprav

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám