Hlavní obsah

Alabama poprvé popravila člověka dusíkem, muž se několik minut zmítal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V americkém státě Alamaba byl v noci na pátek SEČ popraven Kenneth Smith. Popravčí použili novou metodu označovanou jako hypoxie dusíkem (nedostatek kyslíku). Alabama tento způsob popravy prosazuje jako humánnější alternativu ke smrticím injekcím, podle kritiků je však krutá. Smith se při popravě zmítal, popravčí to vysvětlil tím, že dlouho zadržoval dech.

V Alabamě popravili Kennetha Smithe Video: Reuters

 
Článek

Nyní osmapadesátiletý Smith by k trestu smrti odsouzen v roce 1989 za vraždu Elizabeth Sennettové. Nechal se k činu najmout jejím mužem za 1000 dolarů. Ženu spolu s dalším najatým mužem bodal a ubil.

Popraven byl pomocí masky, do které je pumpován čistý dusík. Bylo to poprvé od zavedení smrticí injekce v roce 1982, co byla ve Spojených státech použita nová metoda popravy. Tento způsob byl ale dříve ozkoušen v Evropě při asistovaných sebevraždách.

Poprava trvala 22 minut, z toho dusík běžel asi 15 minut, uvedla CNN. Smith byl podle pozorovatelů několik minut zřejmě při vědomí, pak se dvě minuty „třásl a zmítal na nosítkách“. Pak začal zhluboka dýchat a posléze se jeho dech zpomalil.

Alabama se jako první na světě chystá provést popravu dusíkem

Amerika

Komisař alabamského ministerstva pro nápravy John Hamm uvedl, že muž se zmítal zřejmě proto, že zadržoval dech tak dlouho, jak jen mohl. Dodal, že došlo i k nějakému mimovolnému pohybu, nebylo to ale nic, co by se neočekávalo.

Jiný svědek, duchovní Jeff Hood, ale řekl, že muž byl v křeči a „vyskakoval na nosítkách“. Byla to prý nejstrašnější věc, jakou kdy viděl.

Všichni se soustředí na proces popravy dusíkem. To nás rozčiluje
syn oběti Mike Sennett

Vrah těsně před svou smrtí prohlásil, že „Alabama způsobila, že lidstvo dnes udělalo krok zpět“.

Smithovi advokáti se na poslední chvíli snažili popravě zabránit argumenty, že nová metoda dělá z vězně pokusný objekt. Verdikt v noci na čtvrtek potvrdil nejvyšší soud.

Synové Elizabet Sennetové, kterou Smith před 35 lety zavraždil, řekli, že muž musí zaplatit za to, co jejich matce udělal. Současně ale dodali, že památka ženy je upozaděna, protože všichni řeší metodu popravy, a ne Smithův čin. „Všichni se soustřeďují na proces popravy dusíkem. To nás rozčiluje,“ řekl Mike Sennett.

Vrahy si najal manžel

Sennetová byla v roce 1989 ubodána a ubita. Nájemní vrazi dostali za její smrt každý 1000 dolarů (asi 23 000 Kč). Najal si je manžel Sennetové Charles, který měl poměr s jinou ženou. Před činem přesvědčil ženu, aby uzavřela vysokou životní pojistku. Její smrt měla vypadat, že zemřela při vloupání do domu. Když se vyšetřování asi týden po vraždě zaměřilo na něj, spáchal sebevraždu.

Smithe police našla na základě anonymního udání, v domě měl část lupu z domu. Porotou byl odsouzen na doživotí, soudce ale hlasování vetoval a stanovil trest smrti. Tato praxe veta byla posléze v Alabamě zrušena.

Smith měl přitom být popraven už v roce 2022, a to smrticí injekcí. Popravčí mu ale tehdy ve stanoveném čase nedokázal injekci zavést, a poprava tak byla zrušena.

Za žhářský útok na studio animovaného filmu padl v Japonsku trest smrti

Svět

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám