Hlavní obsah

Američtí vojáci v Iráku chtějí domů

ČTK, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Morálka amerických vojáků v Iráku klesá a v dopisech naléhavě žádají Kongres, aby už byli odvoláni. Americká média upozorňují, že daň si vybírá mnohaměsíční pobyt, zdrcující vedro, množící se útoky i obava o vlastní rodiny a živobytí.

Foto: Petr Frýba

Martin Matzke na stupních vítězů

Článek

"Nemylte se, úroveň morálky většiny vojáků, které jsem viděl, je na úplném dně," napsal Kongresu podle tisku jeden z důstojníků třetí obrněné divize, která nesla tíhu ofenzívy na Bagdád a jejíchž devět tisíc vojáků je v oblasti v průměru již půl roku.

"Způsob, jakým s námi zacházejí a stálé lhaní našim rodinám doma nás všechny ničí," uvedl jeden z mužů v dopise Kongresu v reakci na stálé změny lhůt stažení nebo nahrazení. Tyto zprávy podrývají náladu části vojska a snižují důvěru ve vedení.

Jsou na úplném dně, pláčou

Velitel třetí divize Buford Blount nedávno oznámil rodinám vojáků, že sílící odpor proti okupaci si vyžádal udržování mnohem většího počtu jednotek, než se původně předpokládalo. V některých případech, jak píše americký tisk, morálka klesla na úplné dno a vojáci si stěžují, pláčou a naříkají před každým, kdo je ochoten naslouchat.

"Mnozí chodí sem tam, jsou viditelně na dně sil a v depresi. Cítíme se jako pěšáci ve hře, do které nemáme co mluvit," citoval tisk z dopisu nejmenovaného důstojníka.

Šéf Pentagonu Donald Rumsfeld sice ve středu přislíbil, že vyšle do Iráku tři armádní brigády, ale to patrně nebude stačit. Ani spojenecké jednotky nejsou v dohledu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nalezena těla vojáků unesených v Iráku

Dva američtí vojáci, kteří byli před několika dny uneseni neznámými útočníky z kontrolního stanoviště na severu od iráckého města Bagdád, byli v sobotu...

V Iráku zemřeli 4 američtí vojáci

Čtyři američtí vojáci zahynuli a dva další byli zraněni při napadení vícemístného vojenského automobilu v centru Bagdádu. Neznámí útočníci zahájili...

Výběr článků

Načítám