Hlavní obsah

V Iráku zahynuli od neděle čtyři američtí vojáci

Novinky, CNN, ČTK, Alexandr Petrželka
BAGDÁD

Jeden americký voják byl zabit a sedm dalších zraněno, když se v úterý dostali do nepřátelské palby ve městě Fallúdža 50 kilometrů západně od Bagdádu. Vojáci střelbu opětovali, zabili dva útočníky a šest dalších zajali. Útočníci stříleli z granátometu a ručních zbraní z mešity.

Foto: Tomáš Šebesta
Článek

 Během přestřelky přistál na místě incidentu americký vojenský vrtulník, aby přepravil zraněné. Byl ale poškozen, když do něj narazilo jedno z manévrujících amerických bojových vozidel Bradley, které opětovalo palbu.

Dvou set tisícová Fallúdža představuje pro Američany problematické místo. Jsou z něj hlášeny další a další střety s místními obyvateli, z nichž část je stále loajální svrženému Husajnovu režimu. Násilnosti byly z Fallúdže hlášeny i 28. a 30. dubna, kdy se protesty proti přítomnosti americké armády ve městě zvrhly v přestřelky, při nichž američtí vojáci zabili 18 Iráčanů a nejméně 78 dalších zranili.

Útoků přibývá

Od neděle tak zahynuli v Iráku už čtyři američtí vojáci, z toho dva v pondělí. Jeden padl při útoku na zásobovací konvoj, další při výbuchu armádního terénního vozidla na západním předměstí Bagdádu.

Podle amerického armádního prohlášení vozidlo, které bylo součástí konvoje, najelo na minu nebo na nevybuchlou munici. Při výbuchu byly tři vojáci zraněni . Původně americké armádní zdroje uváděly, že si výbuch vyžádal jen čtyři zraněné.

Útok na zásobovací konvoj

Centrální velitelství v kuvajtském Camp Dauhá uvedlo, že neznámí ozbrojenci napadli včera asi 190 kilometrů od metropole zásobovací konvoj osmi vozidel 3. obrněného pluku. Při přestřelce jeden voják zahynul a druhý byl zraněn.

Američané museli na místo incidentu vyslat pozemní posily a vrtulníky, aby střetnutí, při němž útočníci použili ruční zbraně včetně granátometů, ukončily.

V Díváníji jižně od Bagdádu explodoval již v neděli z dosud neznámých příčin muniční sklad. Jeden voják zahynul, zřejmě však nešlo o nepřátelský útok, nýbrž o nehodu.

Prostesty v Bagdádu

V Bagdádu mezitím včera proběhla několikatisícová demonstrace důstojníků a vojáků někdejší irácké armády. "Irácká armáda není armádou Saddáma," stálo na jednom z transparentů. Manifestanti protestovali proti rozhodnutí amerického civilního správce Paula Bremera rozpustit armádu a nahradit ji "novými iráckými silami".

Zákaz strany Baas vedl v sobotu k propuštění Alího Karima Hassana, Tento vysoký funkcionář strany do neděle pomáhal Američanům při vytváření policejních sil k udržování pořádku v zemi a na jeho výzvu se ke spolupráci s okupační správou přihlásilo několik tisíc bývalých iráckých policistů.

Inspektoři by se mohli vrátit již koncem týdne

Mluvčí Mezinárodní agentury pro atomovou energii MAAE Mark Gwozdecky včera uvedl, že mezinárodní inspektoři by se do Iráku mohli vrátit již koncem týdne, a to v první fázi k prošetření komplexu Tuwaitha na předměstí Bagdádu. Šéf společného štábu americké armády generál Richard Myers ve Washingtonu uvedl, že návrat inspektorů je "jen otázkou času".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám