Hlavní obsah

Američtí vojáci dorazili do Monrovie

CNN, DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA

S několika vrtulníky dorazili ve čtvrtek na letišti liberijského hlavního města Monrovie první američtí vojáci. Na 200 mužů by mělo nejprve zajistit letiště, aby později mohli být nasazeni příslušníci nigerijských jednotek ECOMIL, jež jsou součástí západoafrických mírových vojsk.

Foto: Petr Hejna

Bob Catley

Článek

Americká televize CNN oznámila, že liberijští povstalci přislíbili stáhnout se do poledních hodin z přístavu, kde včera tisíce Liberijců vyplenily zbytky zásob uložených v tamních skladech.

Povstalci vyklidí přístav v poledne

Jednotky ECOMIL mají zajistit příjezd do přístavu pro další vojenské lodě a také plavidla se zásobami a jinou pomocí mezinárodních organizací. USA měly dosud v Libérii jen vojáky na ochranu svého velvyslanectví a 20 spojových důstojníků.

Na třech vojenských lodích před liberijským pobřežím je umístěno celkem na 2300 dalších příslušníků americké námořní pěchoty.

Z prvních dvou stovek amerických vojáků bude 50 pomáhat při přepravě a distribuci humanitární pomoci, ostatních 150 vojáků bude zajišťovat letiště a operovat společně s ECOMIL ve městě.

Hlavní náplní jednotek ECOMIL je zajistit monrovijský přístav. Kontrolu nad ním jim mají dnes v poledne místního času (14:00 SELČ) předat oddíly povstaleckých Sjednocených Liberijců pro usmíření a demokracii (LURD).

Reklama

Související témata:

Související články

Libérií opět otřásá střelba

Těžké boje mezi povstalci a liberijskými vládními silami propukly v sobotu v Monrovii v době, kdy se prezident Charles Taylor sešel v hlavním městě...

Výběr článků

Načítám