Hlavní obsah

Americká zpráva se mýlila, teroristických činů přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Dubnová zpráva vlády USA o snížení počtu teroristických útoků v roce 2003 neodpovídala skutečnosti. Ve skutečnosti teroristických akcí loni přibylo. Sdělil to ve čtvrtek v noci americký ministr zahraničí Colin Powell, jehož úřad zprávu vypracoval.

Foto: Klára Kašparová
Článek

V americké televizní stanici ABC Powell tvrdil, že šlo o omyl a ne o úmyslné zkreslení. Vysvětlil, že na zprávě pracovali odborníci, které vláda dosud neznala, a že ministerstvo dostatečně nekontrolovalo přípravu dokumentu. Dodal, že zpráva se opravuje a její nová verze bude brzy zveřejněna.

Mluvčí ministerstva zahraničí USA Richard Boucher upřesnil, že údaje ve zprávě jsou neúplné, někdy nesprávné, a to v důsledku například toho, že nebyl vzat v úvahu celý loňský rok. "Nejednalo se o žádnou záměrnou politickou manipulaci s fakty," zdůraznil mluvčí. 

Zpráva z 29. dubna především vyzdvihovala, že počet atentátů ve světě byl v roce 2003 nejnižší od roku 1969. Tato informace byla podle amerických komentátorů pozorovatelů pro vládu zvlášť vítaná v době, kdy se zhoršovala bezpečnostní situace v Iráku a kdy vypukl skandál s mučením iráckých vězňů americkými vojáky. 

Američtí vládní představitelé ji použili jako důkaz, že válka vedená od 11. září 2001 Spojenými státy proti světovému terorismu postupuje úspěšně. Zdůrazňovala, že Irák se stal hlavní frontou války proti terorismu a že mezinárodní teroristická síť al-Kajdá je sice oslabena, ale stále připravena udeřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám