Hlavní obsah

Američanům v Tikrítu zachutnaly gazely

Novinky, Lenka Hloušková, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TIKRÍT

Američtí námořníci v Tikrítu znudění stereotypním jídelníčkem si zpestřují potravu po svém - chodí lovit gazely do bývalé soukromé safari Saddáma Husajna. Dostatek nábojů, kamenů i šikovné ruce "relaxujících" vojáků zabily v minulých dnech několik desítek kusů zvěře.

Foto: Yan Čelikovský

Zahrada s fontánou na zámku Mníšku pod Brdy.

Článek

"Je to vynikající maso. Nevím, jestli je to tím, že už několik týdnů jíme jen vojenské blafy, ale opravdu si všichni pochutnáváme," říká vojenský kuchař 26letý kapitán Joshua Wicksell, jenž úlovek následně zpracovává.

Členové jednotky mu přitom gazely do kuchyně dodávají  už zbavené vnitřních orgánů a stažené z kůže.

Americká armáda se zabíjením zvěře v safari souhlasí. Dala si jedinou podmínku - aby se s jídlem zbytečně neplýtvalo, smí každá brigáda zabít jen jednu gazelu denně. Z bezpečnostních důvodů nesměli zpočátku vojáci při lovu používat palné zbraně. Po skončení války ale jsou už dovoleny.

Na zvířata se vrhali jen s kameny

"Nejdříve jsme zvěř opravdu ubíjeli kameny. Teď už je to mnohem snazší. Už se necítíme jako barbaři," pochvaluje si Wicksell. Vojáci nejčastěji maso prostě upečou na ohni, a to na místě, kde se jednotka právě nachází. K dochucení pak stačí sůl, pepř a cukr, které jsou součástí armádních balíčků. Maso je prý také výborné, když se polévá čerstvou šťávou z ovoce, například pomerančů.

Výběr článků

Načítám