Hlavní obsah

Američané se stáhnou z hranice mezi Jižní a Severní Koreou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Na programu stahování amerických jednotek rozmístěných podél linie rozdělující Korejský poloostrov se ve čtvrtek dohodli zástupci Spojených států a Jižní Koreje. Vojáci se z hranice budou stahovat ve dvou etapách po dobu několika let.

Foto: Policie ČR

Identikit ženy, která si přišla pro peníze.

Článek

Dohoda, která je výsledkem dvoudenních rozhovorů, není v Jižní Koreji přijímána kladně. Došlo k ní v době krize kolem jaderného programu Severní Koreje a Soul považuje americké jednotky za jakousi záruku, že se USA zapojí do konfliktu, který by případně rozpoutala invaze ze severu. Jižní Korea se také obává, aby stažení jednotek z frontové linie Pchjongjang nepovažoval za oslabení podpory USA Soulu.

KLDR na svém území rozmístila množství těžkých zbraní, které míří na jižní část poloostrova a polovina jejích vojáků je rozmístěna podél hranice, která je tak nejstřeženější na světě.

Obrana se prý posílí

V dokumentu se zdůrazňuje, že pro obě strany "je základním cílem posílit bezpečnost na Korejském poloostrově a zavést kombinovanou obranu". Spojené státy trvají na pondělních poznámkách náměstka ministra obrany Paula Wolfowitze, že změny na linii rozdělující Korejský poloostrov vojenskou připravenost zvýší a nikoliv sníží. USA se zároveň zavazují, že budou investovat 11 miliard dolarů do nových zařízení včetně kvalitnějších raketových systémů a posílení vojenské rozvědky.

Stahované jednotky z 2. pěší divize budou nejprve konsolidovány na několika základnách v blízkosti hranice. V druhé fázi se divize posune na jih od řeky Han, která přetíná Soul. Hlavní štáby americké armády budou ze svých současných míst přesunuty do hlavního města. Druhou pěší divizi tvoří 14 000 vojáků ze 37 000, kteří jsou v Jižní Koreji rozmístěni.

Související témata:

Výběr článků

Načítám