Hlavní obsah

Američané uvedli, že se v Afghánistánu zřítil jejich letoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblasti kontrolované radikálním hnutím Tálibán ve východním Afghánistánu v pondělí spadlo letadlo americké armády. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na amerického armádního mluvčího.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Afghánistánu se zřítil letoun, k jeho sestřelení se přihlásil Tálibán Video: Tariq Ghazniwal @TGhazniwal, AP

 
Článek

„Americký letoun Bombardier E-11A se dnes zřítil v afghánské provincii Ghazní,“ uvedl na Twitteru mluvčí americké armády v Afghánistánu Sonny Leggett.

Ten zároveň označil za nepravdivé tvrzení afghánského radikálního hnutí Tálibán, že se jeho bojovníkům podařilo stroj sestřelit.

Foto: Saifullah Maftoon, ČTK/AP

Vrak zříceného amerického letounu v Afghánistánu

„Vyšetřování příčin havárie sice probíhá, nejsou však žádné náznaky, že by stroj sestřelila nepřátelská palba,“ dodal Leggett s tím, že takové tvrzení Tálibánu není pravdivé.

Stroj se zřítil v okrese Deh Yak na východě provincie Ghazní kolem 13:00 místního času (asi 09:30 SEČ). Mluvčí Talibánu Zabiulláh Mudžáhid uvedl, že bylo sestřeleno „letadlo na výzvědné misi“ a že na palubě byli příslušníci americké armády včetně vysokých důstojníků.

Foto: Saifullah Maftoon, ČTK/AP

Vrak zříceného amerického letounu v Afghánistánu

Podle agentury AFP mluvčí dříve v souvislosti s pádem letadla hovořil pouze o havárii, informaci o sestřelu doplnil až později.

K sestřelení letadla v Afghánistánu se přihlásil Tálibán

Svět

Letadlo E-11A kanadského výrobce Bombardier mělo na palubě pokročilou elektroniku, která pomáhá v navádění bezpilotních letounů, uvedla AFP.

Neověřené snímky z údajného místa havárie, zveřejněné na sociálních sítích, ukazovaly letoun havarovaný na sněhovém poli, na jehož ohořelé zadní části byl zřetelný znak amerického letectva.

Na ambasádu USA v Bagdádu dopadly tři rakety. Jedna zasáhla jídelnu při večeři

Blízký a Střední východ

Podle afghánských vojenských činitelů je místo dopadu Tálibánem kontrolované pouze zčásti a míří k němu jednotky afghánské armády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám