Hlavní obsah

Američané pokračují ve stahování z Fallúdži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FALLÚDŽA

Americká námořní pěchota v pátek pokračovala ve stahování ze středoirácké Fallúdži. Uváděli to svědkové ve městě a potvrdil to i fotograf agentury AFP. Podle něj příslušníci námořní pěchoty opouštějí svoje stanoviště v továrnách a ve skladech v průmyslové zóně města.

Foto: Jiří Tichý

Mladí fotbalisté FC Pálava budou obhajovat loňské prvenství v turnaji

Článek

Už ve čtvrtek američtí velitelé ohlásili, že se domluvili s místními představiteli na odchodu z Fallúdži, Pentagon však uvedl, že o dohodě nic neví. V noci bylo město opět bombardováno.

Podle čtvrteční dohody [celá zpráva]by Američany měly vystřídat speciálně vytvořené irácké jednotky o síle až 1100 mužů. Má je vést bývalý irácký generál Sálih Abbúd Džaburí, který z oblasti  pochází. Server americké satelitní televize CNN uvádí, že zřízení jednotek nabídla ve čtvrtek skupina bývalých iráckých generálů, kteří by dali dohromady jednotky o síle 600 až 1000 mužů. Tvořili by je většinou bývalí vojáci a policisté. Představitelé americké armády vyjádřili optimismus, že plán by mohl vést k úspěchu, i když uvedli, že neexistují žádné jasné dohody.

Propuštěn fallúdžský imám

Ve čtvrtek byl po půlročním vězení propuštěn imám fallúdžské velké mešity šajch Džamál Šákir Nazzal, který řekl, že jeho osvobození je součástí dohody o řešení krize kolem Fallúdže a poděkoval obyvatelům města, že svým postojem k jeho propuštění přispěli. Americká armáda ani koaliční úřady tento krok nekomentovaly.

Nazzal patří mezi důrazné kritiky koalice. Zadržen byl loni v říjnu. Krátce potom pohrozila dosud neznámá skupina Hamzá, že bude útočit na americké jednotky, odkud nebude Nazzal osvobozen.

Zabit Filipínec a dva Ukrajinci

Násilnosti na různých místech Iráku trvají. Jejich obětí se ve čtvrtek stali kromě deseti členů armády USA také jeden filipínský občan a dva ukrajinští civilisté. Zahynuli při výbuchu nálože nastražené u silnice na konvoj, který se vracel z Kuvajtu. Filipínská prezidentka Gloria Macapagalová-Arroyová prohlásila, že smrt prvního Filipínce v Iráku nepřiměje malý filipínský kontingent k odchodu.

Reklama

Související články

Američané zaútočili na Fallúdžu

Letecký a pozemní útok podporovaný tanky a helikoptérami zahájili v úterý večer američtí vojáci na irácké město Fallúdža. Část města zasáhlo těžké...

Američané viděli své vojáky týrat Iráčany

Americkou armádou v Iráku zmítá skandál. Její příslušníci mučili vězně v bagdádské věznici Abú Ghraíb. Fotografie mučení odvysílala v noci ze středy na čtvrtek...

Výběr článků

Načítám