Hlavní obsah

Američané osvobodili zajatou Jessiku Lynchovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KATAR

Americkým silám se podařilo ve speciální operaci osvobodit příslušnici 507. zásobovací jednotky, devatenáctiletou Jessiku Lynchovou ze Západní Virginie, která byla zajata 23. března a hospitalizována v nemocnici v Násiríji.

Foto: Beáta Sklářová

Naši absolventi učitelství chemie na přednášce k novým trendům ve výuce chemie

Článek

Mluvčí centrálního velitelství Jim Wilkinson uvedl: "Je v bezpečí v rukou spojenců a jsem si jistý, že je šťastnější než byla." Současně potvrdil, že operaci nařídil generál Norman Franks a uvedl, že její stav je stabilizovaný. Jessica Lynchová měla kromě poranění střelnou zbraní zlomené obě nohy a paži.

Přestože dříve bylo uvedeno, že byla součástí skupiny vojáků, které Iráčané zajali 23. března a ukázali  v televizi, její osud byl podle nových infomací BBC odlišný. Až do úterý byla vedená jako nezvěstná. Teprve pak se zjistilo, že je zajatá.

Záchranné operace, která byla plánovaná několik dní, se účastnil speciální tým podporovaný jednotkou americké námořní pěchoty. Zatímco ta za podpory tanků a letadel Harrier pokračovala útocích na budovu strany Baas a milice ve městě, aby odpoutala pozornost, speciální jednotka dopravená na místo akce vrtulníkem a zachránila Jessiku Lynchovu internovanou v nemocnici, střeženou Saddámovými fidájíny.

Akce jako z filmu

"Američané kolem půlnoci přerušili dodávky elektrické energie pro veřejné osvětlení, uvedl pro CNN zpravodaj Alessio Vinci. "Poté bylo slyšet z blízkosti nemocnice několik explozí, tanky a obrněná vozidla námořní pěchoty pod rouškou tmy pronikly do prostoru nemocnice." Přestože vojáci zaznamenali sporadický odpor přicházející z nemocnice i z okolních budov, Jessiku Lynchovou se podařilo osvobodit hned v prvních minutách akce," uvedl Vinci. 

Do akce bylo zapojeno komando námořní pěchoty, které pátrá po "Chemickém Alím" a dalších vysokých představitelích iráckého režimu, i několik Iráčanů.

V nemocnici bylo také objevo 11 těl, o nichž však není jasné, zda patří americkým vojákům.

Podle Pět Američanů včetně Jessiky Lynchové bylo u Násiríje zajato 23. března a o den později padli do zajetí ve středním Iráku dva piloti vrtulníku Apache. Snímky všech zajatců včetně Lynchové vysílala irácká televize. Kromě zajatců hlásí USA 17 pohřešovaných.

Obtíže novinářů v Iráku vzrůstají

Irácké úřady zatkly dva australské novináře a drží je v bagdádském hotelu. Třetí novinář z Austrálie Ian McPherdan byl za reportáž o útoku na irácké ministerstvo informací vypovězen a odjel do Jordánska. Do Jordánska také dorazili další čtyři pohřešování novináři, tři američtí a jeden dánský, pohřešovaní od úterý.

Australany zadržují v hotelu

Dva Australané zmizeli v pondělí na 30 hodin u Basry. Zaměstnavateli se poté ozvali z Bagdádu. Byli prý odvezeni do tamního hotelu Meridien Palestine, Iráčané jim vzali telefony a zakázali jim hotel opustit. V hotelu je podle australských zdrojů v podobné situaci ještě několik dalších novinářů, ale jejich národnost není známa.

Ian McPhedran, který pracoval pro australský Daily Telegraph, byl vyhoštěn za reportáž, v níž využil očité svědectví raketového útoku na ministerstvo informací. "Pojedete pryč, porušil jste pravidla. Sbalíte si věci, zaplatíte účet a okamžitě odjedete," řekl mu prý irácký úředník. Spolu s ním byl vyhoštěn také kolega z Jihoafrické republiky, který natáčel stejnou reportáž. Oba prý dostali povolení jít k ministerstvu od nižšího úředníka, ale nikoli od vyšších úřadů.

Američany drželi ve vězení

Molly Binghamová pracující pro World Picture News a pro Esquire byla stejně jako Matthew McAllester a fotograf Moises Saman pracujcí pro Newsday pohřešování od 25. března. Matthew v Jordánsku vylíčil svou strastiplný příběh.

Se svým kolegou byl zadržen, oběma jim nasadili pouta a odvedli je do vězení, kde byli internováni. Byli vyšetřováni jako američtí špióni. "Mysleli jsme si, že nás každým okamžikem zabijí," uvedl McAllester. "Bylo to velmi těžké, byli jsme ve vězení sedm nebo osm dní, ale nebylo vůči nám použito fyzické násilí."

Bilance obětí války

Mrtví:

- ve válce bylo zabito přes 1100 osob.

- Bagdád uvádí 421 až 793 zabitých iráckých civilistů

- Podle USA bylo v bojích zabito nejméně 500 iráckých vojáků. Irácké zdroje jejich počty neuvádějí. 

- Podle různých zdrojů bylo zabito 46 - 51 amerických vojáků a 26 - 27 britských vojáků.  Z toho v přímých bojích zahynulo 37 - 38 amerických a 6 britských vojáků, další zahynuli při omylech a nehodách.

- bojích zahynuli dva novináři

Zranění

- Irák uvádí, že ve válce bylo zraněno 4 000 - 5 000 civilistů

- Podle USA bylo zraněno na 540 zraněno iráckých vojáků .

- Zraněno bylo 109 vojáků spojeneckých vojáků. 

Pohřešovaní:

 - Je pohřešováno nejméně 14 amerických vojáků

Zajatí:  

 - Podle USA spojenci zajali na 4000 Iráčanů, podle Británie na 8000 Iráčanů.

- Bagdád dosud zajal nejméně sedm amerických vojáků, Jessica Lynchová však byla vysvobozena.

Uprchlíci:

Žádná masivní uprchlická vlna se zatím nekoná. Táborem v jordánském Ruvajšídu prošlo jen asi 600 uprchlíků.

V úterý byli oba naloženi do auta a dopraveni na jordánské hranice. K jejich propuštění přispěla intervence Vatikánu a přímluva iráckého velvyslance v OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám