Hlavní obsah

Američané omylem podnikli nálet na irácké jednotky, osm mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm lidí, převážně členů iráckých bezpečnostních složek, na západě Iráku zahynulo při náletu amerického letadla mezinárodní koalice, která bojuje proti islámským radikálům. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místního představitele. Úder byl podle něj veden omylem.

Foto: Osamah Waheeb, Reuters

Irácké jednotky. Ilustrační foto

Článek

Velení koalice v prohlášení pouze potvrdilo nálet pro podporu pozemní operace, jejímž cílem bylo dopadení jednoho teroristy. O obětech se komuniké nezmiňuje.

Incident se stal v oblasti Al-Bagdádí. „Zabito bylo osm lidí - vysoce postavený člen zpravodajských služeb, pět policistů a jedna žena,” uvedl místní činitel, jenž hovořil pod podmínkou anonymity. Zraněno bylo podle něj dalších asi 20 lidí, včetně místního policejního šéfa a starosty.

Al-Bagdádí leží 250 kilometrů západně od Bagdádu v sunnitské provincii Anbár, kde se donedávna nacházely poslední bašty radikálů z takzvaného Islámského státu. Irácká vláda v prosinci ohlásila, že Islámský stát je v zemi poražen.

Koaliční velení v prohlášení sdělilo, že irácké síly získaly informaci o blíže neupřesněné schůzce za účasti jednoho teroristy v Al-Bagdádí. Následoval zásah iráckých jednotek, který koalice podpořila ze vzduchu. Terorista byl zatčen. Razie pak pokračovala a ze sousedního domu někdo hodil granát. Když se irácké jednotky vracely na základnu, setkaly se s konvojem, který mířil k podezřelému domu. Iráčané informovali koalici, neboť netušili, že konvoj je policejní posila. Americká letadla pak podnikla úder.

Reklama

Výběr článků

Načítám