Hlavní obsah

Američané nalezli v Bagdádu 600 miliónů dolarů

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Američtí vojáci nalezli v jedné z dutých stěn v blíže neurčeném paláci v Bagdádu přes 600 miliónů dolarů (asi 18 mld Kč). Peníze byly ve stodolarových bankovkách. Všechny bankovky byly po několika minutách převezeny na neznámé místo, kde jejich pravost zkoumají odborníci. Armáda ohlásila nález včera na tiskové konferenci v Kataru.

Článek

"Zatím nejsme schopni bezpečně říci, zda jde o pravé, či falešné bankovky," uvedl na tiskové konferenci americký brigádní generál Vincent Brooks. Poklad uložený ve stodolarových bankovkách podle jeho slov zajistili příslušníci 3. divize, když se snažili v blíže neudané oblasti Bagdádu zabránit nekontrolovanému rabování budov a majetku.

Brooks odmítl udat další podrobnosti k podivuhodnému nálezu, včetně dne, kdy dutá zeď své tajemství vydala. "Peníze jsme převezli na utajené a především bezpečné místo, kde je nyní zkoumají odborníci, včetně policistů," uvedl dále neurčitě generál.

Kde se peníze vzaly?

Dodal, že se navíc vyšetřuje, odkud případně peníze do Iráku přišly, kdo a proč je ve zdi ukryl a komu vlastně patří.

Další z možností jejich původu je totiž varianta, že v paláci několik měsíců nebo let fungovala dobře zavedená tiskárna vyrábějící falešné bankovky. Spojené státy zatím neuvedly, co se stane se zajištěnou částkou, ukáže-li se, že jsou stodolarovky pravé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám