Hlavní obsah

Alžírsko zakázalo dovoz alkoholických nápojů

ALŽÍR

108 ku 83 - to není výsledek utkání v basketbalu, ale poměr hlasů zákonodárců v alžírském parlamentu, kteří v úterý odhlasovali zákaz dovozu alkoholických nápojů do země. Překvapivé rozhodnutí podle místního tisku ukazuje na návrat islámského extremismu. Zákon vstoupí v platnost v lednu.

Foto: Jan Rouzek

Alchymistická dílna

Článek

"Návrat k době FIS," napsal na titulní stránce deník Le Soir d'Algérie v narážce na stranu Islámská fronta spásy (FIS), která během své vlády prosadila řadu radikálních opatření. FIS byla v roce 1992 zakázána za narušování veřejného pořádku a ohrožování státní moci.

Návrat starých časů?

Vlivný alžírský deník Al-Vatan na první straně psal o "větru (islámského) fundamentalismu v parlamentu". Rozhodnutí je nepříjemnou ranou pro prezidenta Abdala Azíze Butefliku, který v zahraničí napravuje pověst Alžírska po letech izolace.

Návrh zákona předložila jedna z menších islámských stran, ale podpořila jej i většinová Fronta národního osvobození (FLN). Alžírsko si zakládalo na tom, že je jednou z nejliberálnějších muslimských zemí.

Místní úřady už deset let vedou boj proti fundamentalistům, kteří usilují o zřízení islámského státu a obnovu ideálů raně islámské společnosti. Humanitární organizace uvádějí, že během tohoto konfliktu zahynulo více než 150 tisíc lidí, většinou civilistů.

Ohrožení exportu

Hlasování se odehrálo šest měsíců před plánovanými prezidentskými volbami. Ministr financí Abdal Latíf Benašinhú prohlásil, že výsledek hlasování odporuje zahraničněpolitickému směřování země a odehrálo se v choulostivém období uprostřed vyjednávání Alžírska o jeho připojení ke Světové obchodní organizaci (WTO).

Situaci komplikuje také skutečnost, že zatímco dovoz alkoholu do země bude zakázán, jeho vývoz přináší do státní pokladny stovky miliónů dolarů ročně. Alžírsko je totiž vyhlášeným prodejcem vína a piva.

Pro pořádek: 108 poslanců hlasovalo pro zákon, 83 proti a 11 se hlasování zdrželo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám