Hlavní obsah

Al-Kajdá hrozí novými sebevražednými útoky

Novinky, Alexandr Petrželka, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Teroristická síť al-Kajdá se přihlásila k nedávným útokům v Saúdské Arábii a Maroku, jež si vyžádaly na 70 životů. Chystáme další sebevražedné atentáty, uvedl maskovaný muž na videu, které v sobotu zveřejnila agentura AP. "Usáma je živ a je v Afghánistánu," řekl muž v turbanu, který se představil jako Abá Harís Abdul Hakím a mluvil arabsky.

Foto: Michaela Wičarová Štroblová

ukázka z výstavy I. Fotopoetický club Brno

Článek

Muž, který neuvedl, svoji národnost, naznačil, že k útokům dojde ještě tento měsíc, a to jak v Afghánistánu, tak i jinde. "Bratři v Palestině, Čečensku, Kašmíru a Iráku! Brzy pro vás budeme mít dobré zprávy," oznámil. Ukážeme, že jsme schopnější než Američané. Naši mučedníci zaútočí na Američany ještě v tomto měsíci."

"Naši bratři mudžahedíni se přeskupují v Kubaru, Chóstu, Gardezu, Džalálábádu, Kábulu a Logaru," uvedl Hakím. "Připravují útoky," dodal s tím, že půjde o podobné akce jako v minulých dnech v Kábulu, Kandaháru a Spin Boldaku.

Nahrávka pochází z půlky června

Na 35minutovém záznamu muž sedí na hrubé matraci před cihlovou zdí s kalašnikovem po ruce. Není mu vidět celý obličej, vyšší zpravodajský důstojník však jeho identitu potvrdil. Během čtení prohlášení muž na kameru ukázal napsané datum 14. června, zřejmě ve snaze dát najevo datum natáčení. Datování však nebylo možné ověřit.

Teroristé se opět zkoordinovali

Obsah nahrávky potvrzuje, že protiamerické síly v Afghánistánu zkoordinovaly činnost; jde o Usámovu síť, zbytky Tálibánu a stoupence vlivného kmenového vůdce Gulbuddína Hekmatjára. Mluvím jménem všech tří hnutí, prohlásil muž z videa. Kazeta s vystoupením pochází od uvedeného důstojníka, jenž ji získal z kruhů Hezbe Islamí, což je Hekmatjárova organizace. Rovněž potvrdil, že mluvčí z kazety je představitelem této skupiny. Během vlády Tálibánu Hakím vystupoval jménem al-Kajdá.

Na hranicích Pákistánu posíleny hlídky

Washington se k hrozbám al-Kajdá nevyjádřil. Už minulý týden však byly posíleny americké jednotky u pákistánských hranic ve snaze zamezit přesouvání ozbrojenců do Afghánistánu. V zemi rovněž minulý týden kolovaly letáky hrozící sebevražednými útoky, nebudou-li z vězení propuštěni někteří zadržovaní velitelé protivládních sil.

Reklama

Související témata:

Související články

V Saúdské Arábii objeveno doupě teroristů

Výbušniny, ruční granáty, střelivo a samopaly objevila saúdská policie poté, co zaútočila na úkryt muslimských radikálů, který v oficiálním prohlášení označila...

Výběr článků

Načítám