Hlavní obsah

Pětice evropských zemí se spojila proti terorismu

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JEREZ DE LA FRONTERA

Po nedávných teroristických útocích v Maroku se spojilo pět velkých zemí Evropské unie - Francie, Velká Británie, Itálie, Německo a Španělsko - v boji proti terorismu. Ministři vnitra těchto států se v pondělí v jihošpanělském Jerez de la Fronterra dohodli na vytvoření společné skupiny pátracích expertů.

Článek

Toto grémium by mělo připravit společné akce k potírání terorismu, prohlásil na závěr dvoudenního setkání španělský ministr vnitra Angel Acebes. Podle vzájemné dohody by si také měli vyměňovat informace vyšetřovatelé a tajné služby všech pěti států. Ministři se navíc dohodli, že se budou k tomuto tématu scházet každé tři měsíce.

Protiteroristická pětka se sejde v září

Pět zemí, jež se spojily do nové skupiny, patří k cílovým státům velké většiny imigrantů v Evropě a jsou nejvíce ohroženy islámským terorismem. Proto by jejich spolupráce měla směřovat také k potírání ilegálního přistěhovalectví a proti pašování drog a zbraní. Podle italského ministra vnitra Giuseppe Pisanua totiž existují důkazy o propojení mezinárodního terorismu s organizovaným zločinem.

Příští schůzka ministrů se uskuteční v září ve Francii. Ještě dříve se setkají policejní šéfové těchto zemí.

Související články

Výběr článků

Načítám