Hlavní obsah

Al-Haját: bin Ládin slibuje další boj proti USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin slíbil podle arabského listu Al-Haját další boj proti Američanům, vyzval k tomuto boji všechny muslimy a předpověděl, že po Iráku budou dalšími terči Spojených států některé další arabské země. Výroky obsahuje nahrávka, o níž list tvrdí, že je na ní zachycen bin Ládinův hlas a že ji získal v Káhiře.

Článek

Bude-li pravost nahrávky potvrzena, bude to další důkaz toho, že bin Ládin unikl ze sevření amerických jednotek, které po něm pátraly v Afghánistánu. List píše, že bin Ládin na 53minutové nahrávce vyzývá Araby, aby se zbavili strachu z Američanů a bojovali proti nim s přesvědčením, že je lze porazit.

Rovněž připomněl různé atentáty proti zájmům USA ve světě v posledních letech. "Ó, muslimové, nebojte se Ameriky, protože jsme ji opakovaně porazili a protože je to nezbabělejší národ, když se s nimi setkáte tváří v tvář," říká údajně bin Ládin.

Svatá válka je jedinou cestou

Dodává, že "džihád je dnes pro muslimy nutnost" a že "jediná cesta, jak zasadit nepříteli rozhodující ránu, je zabíjet a bojovat". Amerického prezidenta George Bushe označuje za "stupidního" a za "nového faraona", odsuzuje "křížové výpravy" USA proti arabským zemím a říká, že válka proti Iráku "bude jen jednou etapou v sérii agresí připravovaných proti dalším zemím, jako jsou Sýrie, Írán, Egypt a Súdán".

Tažení proti Iráku je prý součást americké strategie, jejíž cíl je rozdrobit oblast a nahrát tak vytvoření "Velkého Izraele". "Velký Izrael by měl zahrnout velké oblasti Iráku a Egypta a také Sýrii, Libanon, Jordánsko, Palestinu a velké oblasti země svatých mešit" (Saúdské Arábie), říká údajný bin Ládin na nahrávce.

Připomněl na ní také atentáty z 11. září 2001, které označil za "krásnou a odvážnou operaci, jakou lidstvo dosud nepoznalo". Atentáty prý "obnažily boj mezi křižáky a muslimy a ukázaly rozsah nepřátelství, jaké k nám křižáci chovají". "Je možné zasáhnout Ameriku, ponížit ji a ovládnout ji. A poprvé si většina amerického lidu uvědomila, že to, co ho zasáhlo, byl výsledek nespravedlivé politiky jeho vlády," říká bin Ládin na nahrávce, která byla podle listu připravena pro muslimský svátek íd al-adhá, slavený 11. února. Bin Ládin na ní také ostře útočí na afghánského prezidenta Hamída Karzáího, kterého označuje za "špiona Spojených států".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám