Hlavní obsah

Airbus stihly hororové turbulence. Cestující hlavou prorazili strop interiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hororové okamžiky prožili v pondělí cestující letadla společnosti Emirates na lince z australského Perthu do Dubaje. Když se Airbus A380 blížil k Perskému zálivu, stihly jej náhle extrémně silné turbulence a stroj se začal prudce otřásat. Nejméně 14 lidí skončilo po přistání se zraněními v nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kapitán ještě stačil pasažéry varovat, že očekává turbulence. Doslova za několik sekund se jeho předpověď naplnila a na palubě se začaly odehrávat děsivé scény. Mnozí si mysleli, že nastávají jejich poslední okamžiky.

Cestující, kteří se nestačili včas připoutat bezpečnostními pásy, naráželi hlavami do stropu, přičemž na některých místech jej prorazili. Všude kolem létalo nádobí, tašky, časopisy i další volně položené předměty.

„Opravdu jsme si mysleli, že je to konec, když jsme dvakrát narazili, nejprve do stropu a pak na podlahu,“ popsal hrozivé okamžiky jeden ze zraněných cestujících podle listu The Independent. Po přistání skončil v nemocnici s diagnózou zlomeniny v krční oblasti.

„Nesnáším létání. Pilot ohlásil turbulenci a řekl nám, abychom se posadili. Doslova za pár vteřin jsme já i další pasažéři vylítli ke stropu. V prasklině jsou moje vlasy,“ napsala další pasažérka, která si jinak pochvalovala přístup palubního personálu.

Ještě v letadle poskytli zraněným první pomoc členové posádky a cestující se zdravotnickým vzděláním, přičemž další asistenci konzultovali prostřednictvím satelitního spojení s dalšími odborníky. Nejméně jeden ze zraněných dostal kyslíkovou podporu. Na letišti v Dubaji čekaly na zraněné vozy záchranné služby.

Společnost Emirates incident potvrdila s tím, že letadlo se „krátce dostalo do neočekávaných turbulencí“ a že 14 lidí na palubě dostalo první pomoc.

Dramatické chvíle na palubě. Cestující během turbulencí vyděšeně křičeli

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám