Hlavní obsah

AI chce peníze pro chlapce znásilněného v rakouské cele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Organizace Amnesty International (AI) v úterý obvinila Rakousko z "hrubého porušení lidských práv" čtrnáctiletého rumunského chlapce. Ten byl znásilněn ve věznici svým spoluvězněm. Za mříže se přitom dostal kvůli krádeži kartáčku na zuby a lahve šampaňského. AI má Vídni za zlé zejména to, že adolescent do takovéhoto prostředí podle ní vůbec nepatří.

Foto: Stanislava Dvořáková

Andrlův chlum s rozhlednou a turistickou chatou Hvězda.

Článek

"Je to opravdu politováníhodná skutečnost a tragédie," uvedl k případu stručně mluvčí vídeňské kriminálky Friedrich Forsthuber.

Rozmázla to média

O případu, který se odehrál už osmého srpna, jako první informovala média. Policie později tuto skutečnost potvrdila s tím, že chlapec, jehož jméno agentury nevydaly, byl "šikovný zloděj".

Muži zákona je proto po zatčení umístili do cely spolu se třemi staršími Rumuny. Sedmnáctiletý krajan následně využil nepozornosti stráže a chlapce použil k ukojení svých sexuálních potřeb.

Vídeňský časopis Falter v reakci na incident napsal, že oběť byla ihned po napadení převezena s vážnými zraněními do nemocnice a skončila pod dozorem psychologů.

Kolik?

Z péče lékařů byl chlapec propuštěn na svobodu tento týden s tím, že přelíčení týkající se krádeže v obchodě proběhne co nejdříve.

Již nyní je přitom jisté, že po vyměření rozsudku čeká na hocha vyhoštění. Na cestu do Rumunska by si měl podle AI s sebou odvézt "značnou finanční kompenzaci za útrapy" vyplacenou rakouským státem. O její výši se nyní jedná.

Reklama

Výběr článků

Načítám