Hlavní obsah

Agent rok marně varoval před islamistou, který v Berlíně zabil 12 lidí

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, který si říká Murat Cem a který patří mezi nejlepší německé agenty v utajení, upozorňoval od podzimu 2015 bezvýsledně bezpečnostní složky na islamistu Anise Amriho i na to, že připravuje teroristický útok.

Foto: AFP PHOTO / BKA / HANDOUT, Profimedia.cz

Oznámení německé policie o pátrání po Anisi Amrim

Článek

Amri, odmítnutý tuniský žadatel o azyl, ukradeným kamionem naloženým 25 tunami stavební oceli 19. prosince 2016 na vánočním trhu v Berlíně zabil dvanáct návštěvníků včetně jedné Češky a 66 jich zranil. Čtyři dny po krveprolití ho při rutinní kontrole dokladů před nádražím v Sestu San Giovanni poblíž Milána zastřelila při přestřelce italská policejní hlídka.

„Policie mě nebrala vážně a to bylo velké selhání. Měli mi víc věřit. Věděl jsem, o čem mluvím. Poznám, když je někdo nebezpečný a jen se nechvástá. Druhá chyba byla, že mě od Amriho stáhli. Už jsem ho nesměl sledovat,“ řekl týdeníku Der Spiegel Cem, jenž se takřka dvacet let pohyboval mezi vrahy, dealery, islamisty a obchodníky se zbraněmi a nyní žije pod změněnou identitou v programu na ochranu svědků.

Berlínští kriminalisté fatálně podcenili útočníka, který vraždil na vánočním trhu

Evropa

Agent dále vypověděl, že stažení z případu nadřízení zdůvodnili tím, že jdou po důležitějších radikálech, než je Amri. „Nerozuměl jsem tomu. A na dovršení všeho jsem se pak dozvěděl, že Tunisana přebírá berlínská policie, protože žije v Berlíně. Nezmohl jsem proti tomu vůbec nic,“ dodal.

Cem podotkl, že Amri působil dojmem vznětlivého vychytralce, který se upnul k něčemu velkému. „Čím více času jsem s ním prožil, tím nebezpečnější mi připadal. Nekomunikoval snadno – velice rychle ho ovládala agresivita, hned vypěnil,“ uzavřel agent.

Reklama

Výběr článků

Načítám