Hlavní obsah

Průzkum přisuzuje vítězství Korčokovi o 3,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve druhém kole prezidentských voleb na Slovensku by zvítězil exministr zahraničí Ivan Korčok se ziskem 51,7 procenta hlasů před předsedou parlamentu Petrem Pellegrinim, kterému by dalo hlas 48,3 procenta voličů. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění zveřejněného ve středu, jehož výsledky ukazují, že sobotní souboj Korčok–Pellegrini bude velmi těsný.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ivan Korčok

Článek

Korčok by zvítězil o 3,4 procenta podle průzkumu agentury NMS Market Research pro deník Sme. Agentura Focus pro televizi Markíza naměřila pro Pellegriniho 50,8 procenta a pro Korčoka 49,2 procenta. Podle těchto výsledků se zdá, že souboj je zcela otevřený.

Podle agentury NMS Market Research se Pellegrinimu daří získávat voliče bývalého předsedy Nejvyššího soudu Štefana Harabina, který skončil v prvním kole na třetím místě a získal téměř 265 tisíc hlasů. Druhého kola se chce zúčastnit 75 procent voličů Harabina, z nichž 93 procent dá hlas Pellegrinimu.

Korčok ale před druhým kolem oslovuje i zcela nové voliče, kteří se prvního kola prezidentských voleb nezúčastnili. Hlas mu dají voliči Progresivního Slovenska, strany Svoboda a Solidarita, Křesťanskodemokratického hnutí i naprostá většina voličů Igora Matoviče, který kandidoval v prvním kole prezidentských voleb a získal 49 tisíc hlasů.

Pellegrini by podle průzkumu získal víc hlasů voličů strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica než voličů vlastní strany Hlas-sociální demokracie. Dvanáct procent voličů Hlasu dá dokonce hlas Korčokovi.

Exministr zahraničí oslovuje mladší voliče ve věku 18 až 31 let. Předseda parlamentu má podporu u starších voličů ve věku 45 až 64 let. Korčok oslovuje vysokoškolsky vzdělané lidi ve městech, až 60 procent voličů Pellegriniho má základní vzdělání a žije v obcích.

Rozdíl v rámci statistické chyby. Na Slovensku zveřejnili první průzkum před druhým kolem voleb

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám