Hlavní obsah

Vnitro pochybilo, brání se Diviš u soudu proti vyřazení z prezidentské volby

Podnikatel Karel Diviš, jehož ministerstvo vnitra nezařadilo po kontrole petičních archů mezi uchazeče o post hlavy státu, se obrátil na Nejvyšší správní soud. K vyjádření ministerstva vnitra, které svůj postup hájí, uvedl, že postupovalo nesprávně a v rozporu s vlastní metodikou.

Foto: Novinky

Karel Diviš

Reklama

Článek

Divišovi ministerstvo započítalo 49 884 podpisů z 63 210 dodaných podpisů. Podnikatel má za to, že ,,ministerstvo při ruční kontrole neztotožnilo osoby, které ztotožnit snadno mohlo a také mělo".

„Při 33 chybějících uznaných petentech ve vzorku to zásadně ovlivnilo celkový výsledek,“ poukázal na těsný výsledek konečného součtu, který brání jeho kandidatuře, k níž je potřeba nejméně 50 tisíc podpisů.

Diviš poukázal rovněž na skutečnost, že ministerstvo neztotožnilo stovky podepsaných kvůli pochybnostem ohledně jména či data narození.

Vnitro uznalo formalismus při neuznání Janečkova podpisu, na vyřazení matematika trvá

Prezidentské volby

„Podobně ministerstvo pochybilo, když několik petentů se zcela chybějícím údajem neoznačilo jako nevalidní. Někteří z nich byli dokonce zařazeni do vzorku a následně nedohledáni,“ tvrdí Diviš.

Podobně jako on se na justici obrátil i další z uchazečů, podnikatel Karel Janeček.

Konečné slovo bude mít soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám