Hlavní obsah

Vitásková vzdala boj o Hrad, 64 tisíc údajně nasbíraných podpisů se jí zdálo málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková se rozhodla, že nebude kandidovat na prezidentku. Nepodařilo se jí totiž získat 100 000 podpisů od občanů, které si stanovila jako podmínku pro kandidaturu.

Foto: Petr Horník, Právo

Alena Vitásková

Reklama

Článek

„Ke dni 7. 11. 2022 jsem obdržela 64 643 podpisů pod petiční archy. S tímto mandátem bych se zařadila do šedi ostatních kandidátů,“ uvedla Vitásková na Facebooku. Zákonnou podmínkou pro kandidaturu je sesbírání alespoň 50 000 podpisů, případně nominace od skupiny 20 poslanců, případně 10 senátorů.

Vitásková se cítí být znevýhodněna, neboť podle svých slov nemá podporu „vlády, politických stran, odborů, oligarchických, zájmových a mediálních skupin“. Pro její kandidaturu se opakovaně vyslovil prezident Miloš Zeman.

Zeman: Vidím čtyři těžké váhy na Hrad

Prezidentské volby

Potřebu získat 100 000 podpisů dala Vitásková i do souvislosti s případnými sponzory, pro něž to měla být podmínka financování její kampaně.

„Děkuji všem, kteří se neobávali mě svým podpisem podpořit a od počátku jsem pro ně byla ‚jediná‘. Bylo vás asi deset, patnáct procent ze všech,“ uvedla Vitásková s tím, že petiční archy budou skartovány.

Podle průzkumů byla její podpora pod hranicí pěti procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám