Hlavní obsah

První kolo prezidentské volby vyhrál Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V prvním kole prezidentských voleb zvítězil Petr Pavel, na prvním místě po sečtení téměř 99 procent vystřídal do té doby vedoucího Andreje Babiše. Letošní účast v prvním kole je nejvyšší ve volbě prezidenta.

Foto: ČTK, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Petr Pavel

Reklama

Článek

„Mám velikou radost. Je to tak těsný rozdíl, že to vidím spíš jako těžkou práci do druhého kola,“ konstatoval Pavel poté, co se dostal před Babiše v poměru 35,27 ku 35,12 procenta odevzdaných hlasů.

„Výsledek vypadá poměrně shodně. Rozdíl je pár setin hlasů mezi Babišem a mnou. Na to, že jsem byl podle Andreje Babiše nezkušený člověk v politice, tak ten výsledek nevnímám jako špatný,“ řekl těsně přes skončením sčítání všech hlasů generál ve výslužbě Petr Pavel a poděkoval za podporu, kterou mu vyjádřila Danuše Nerudová i senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer.

„To hlavní, o čem se tu budeme bavit, je, jestli v naší zemi bude dál panovat chaos a populismus, nebo tu budou platit pravidla, politici budou dodržovat to, co slíbí, a budeme důstojnou a důvěryhodnou zemí pro naše spojence,“ dodal.

V druhém kole voleb, které se uskuteční za čtrnáct dní, se utká s expremiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, který v průběhu sčítání před Pavlem celou dobu vedl.

„Každý hlas, který přijde k volbám do druhého kola, může rozhodnout. Nepolevte, přijďte k druhému kolu, možná ještě ve větším počtu,“ vyzval voliče Pavel.

„Budu se snažit přesvědčit lidi o tom, že sliby ‚ANO, bude líp‘ nestačí, že je potřeba udělat něco víc,“ uvedl Pavel.

Do štábu Petra Pavla, který se nachází v coworkingovém prostoru Opero v Salvátorské ulici v centru Prahy, má okolo 17. hodiny dorazit někdejší rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, která skončila ve volbách třetí. Před 18. hodinou by měl přijet také čtvrtý na pásce, senátor Pavel Fischer. Oba už Pavlovi veřejně vyjádřili podporu ve druhém kole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám