Hlavní obsah

Slovenský exministr spravedlnosti schvaloval ruskou invazi, nyní čelí obžalobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prokuratura podala obžalobu na bývalého ministra spravedlnosti a expředsedu slovenského nejvyššího soudu Štefana Harabina za status schvalující ruskou invazi na Ukrajinu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Štefan Harabin

Článek

V pondělí o tom informoval Denník N.

„Učinil bych přesně to samé, co Putin v souvislosti s událostmi na Ukrajině. Je povinností Rusů pacifikovat nacisty, kteří genocidně od roku 2014 zavraždili 15tisíc civilistů,“ napsal Harabin loni v únoru den po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Mluvčí prokuratury Jana Tökölyová potvrdila, že obžaloba na Harabina byla podána prvního června za přečin hanobení národa, rasy a přesvědčení i za přečin schvalování trestného činu. V případě uznání viny hrozí Harabinovi maximálně tři roky vězení.

„Na výrok, který jsem napsal, jsem hrdý a kdykoliv bych ho zopakoval. Je nesporné, že Putin a Ruská federace postupovala v souladu s mezinárodním právem. Nemůže být tudíž agresorem,“ reagoval Harabin na obžalobu.

Harabin byl ministrem spravedlnosti v první vládě premiéra Roberta Fica (2006–2010). V minulosti neúspěšně kandidoval na post hlavy státu a v prezidentských volbách v příštím roce chce opětovně kandidovat.

Harabin napadl slovenské prezidentské volby, soud je ale paralyzovaný

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám