Hlavní obsah

Jsme svědky začátku konce Babišovy éry, komentoval Fiala výsledky voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvolení Petra Pavla novým českým prezidentem přivítal i premiér Petr Fiala (ODS). Vítězství vysoce postaveného představitele české armády a NATO označil za začátek konce éry Andreje Babiše v české politice.

Projev premiéra Petra FialyVideo: ČTK

 

Reklama

Článek

„Je dobře, že na Pražském hradě bude prezident, který bude spojovat. Na spolupráci se těším,“ řekl Fiala, který se s Pavlem zanedlouho setká. Hodlá nastavit fungující spolupráci.

„Vypadá to, že jsme svědky začátku konce Babišovy éry,“ komentoval dále předseda vlády výsledky druhého kola a zároveň podotkl, že jde o Babišovu třetí volební porážku v řadě.

Kampaň neúspěšného kandidáta Babiše, který je předsedou opozičního hnutí ANO, Fiala označil za nejodpornější v historii.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brífink premiéra Petra Fialy (ODS) k výsledkům prezidentských voleb

„Populismus se přímo propojil s extremismem, to je mimořádně nebezpečné. Viděli jsme popírání spojeneckých závazků, lži, vyvolávání strachu, snahu rozdmýchávat lidské vášně, zneužít obavy lidí. Provázely to výhrůžky, nábojnice, lži o úmrtí. To je daleko za hranou toho, co by mělo být standardem,“ uvedl.

Vyzval ke zklidnění. „Obracím se na všechny politiky, abychom společně udělali vše pro to, aby se situace co nejdřív zklidnila,“ uvedl. Společnost by se podle něj měla semknout, aby společně zvládla problémy, kterým čelí. Zmínil, že válka na Ukrajině stále trvá.

Pavel se funkce české hlavy státu ujme počátkem března.

Pavel má nejsilnější mandát v historii

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám