Hlavní obsah

Euro, nebo koruna? Prezidentští kandidáti se neshodnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělo by se v České republice platit nadále korunou, nebo bychom měli přijmout euro? Na tuto anketní otázku odpovídali prezidentští kandidáti v předvolebním studiu Novinek.

Euro, nebo koruna? Prezidentští kandidáti se neshodnouVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

Česká republika se zavázala k přijetí eura již při svém vstupu do Evropské unie. Lhůta, dokdy se tak mělo stát nebyla určena, a tak se jednotlivé vlády k tomuto kroku chovají zdrženlivě.

I současná vláda na svém předvánočním jednání rozhodla nestanovit termín přijetí eura. Podpořila doporučení ministerstva financí a České národní banky zatím takový krok nedělat.

Pro vstup do eurozóny momentálně Česko neplní ani tzv. „maastrichtská konvergenční kritéria“, jak ve svém odpovědi zdůraznil prezidentský kandidát Tomáš Zima.

Jak odpovídali další uchazeči o Hrad, se podívejte sami ve videu. Generál Petr Pavel jako jediný kandidát odmítl pozvání do studia Novinek, jeho odpověď tedy ve videu nenajdete.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano, co nejdříve
20,8 %
Ano, ale až na to bude česká ekonomika připravenější
4,8 %
Ne
74,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25327 čtenářů.

Pekarová Adamová: Realistický termín pro přijetí eura je rok 2030

Domácí

Bašta: Moskva má složku na Babiše. S Pavlem můžou být vydíratelní

Prezidentské volby

Výběr článků

Načítám