Hlavní obsah

Debata o zvýšení daní musí přijít okamžitě, říká Středula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda podle kandidáta na prezidenta Josefa Středuly netuší, jak se má Česká republika zbavit deficitů ve výši stovek miliard korun. V předvolebním rozhovoru pro Novinky řekl, že stát se dobrovolně zbavil peněz, když zrušil superhrubou mzdu a zavedl nynější dvě sazby daní. Řešení nyní vidí v navýšení daní.

Debata o zvýšení daní musí přijít okamžitě, říká Středula.Video: Novinky

 

Reklama

Článek

„Stát se dobrovolně zbavil peněz. Provedli jsme neuvěřitelné daňové změny, které nevedou dobrým směrem,“ míní odborový předák.

Konkrétně zmínil právě snížení daní, což snížilo příjmy do státního rozpočtu každý rok ve výši několika desítek miliard korun. Deficity se tak v posledních letech vyšplhaly na stovky miliard korun. Například letos bude schodek ve výši 375 miliard, příští rok je v plánu 295 miliard korun.

„Vláda netuší, co udělat, abychom se ze situace dostali,“ řekl Středula v předvolebním studiu.

Kampaně vrcholí, prezidentské volby jsou za dveřmi. Kdo bude v pořadí čtvrtou hlavou České republiky?

Novinky.cz pozvaly ještě před zahájením prvního kola volby všech devět kandidátů do volebního studia. Výsledkem jsou obsáhlé rozhovory, které moderují Eva Mikulecká a Vladimír Kořen.

Sledujte od 19. prosince na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

On sám vidí řešení právě v navýšení daní. „Debata o tom musí nastoupit okamžitě. Není možné dlouhodobě tuto situaci udržet,“ uvedl a odkázal i na návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV). Ta představila balíček opatření, která mají pomoci právě zkrotit deficity.

„Musí se uvažovat o progresivním zdanění či o dani z nemovitosti,“ nastínil Středula další možné postupy. Zdůraznil však, že je potřeba se podívat na celý daňový systém. „To si přitom vláda nedala ani do programu,“ zkritizoval.

Zeman si mě přeje ve druhém kole proti Babišovi, říká prezidentský kandidát Středula

Prezidentské volby

V rozhovoru pak také poznamenal, že vláda by neměla – vedle pomoci pro válkou zasaženou Ukrajinu – zapomenou na to, jak se lidem v těchto dnech žije v České republice.

Středula je odborář, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), předseda Odborového svazu KOV.

Reklama

Výběr článků

Načítám