Hlavní obsah

Byla to chyba. Pavel se omluvil za životopis z roku 1987

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Byla to chyba, kterou už nezměním.“ Těmito slovy uchazeč o prezidentský post, generál ve výslužbě Petr Pavel, okomentoval životopis, který napsal v roce 1987. Dokument, v němž mimo jiné psal o důvodech svého vstupu do KSČ či postoji k okupaci ze srpna 1968, bral podle svého nynějšího vyjádření jako nutné zlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na prezidenta Petr Pavel

Reklama

Článek

Vyjádření muže, který je jedním z favoritů nadcházejících prezidentských voleb, zveřejnila Mladá Fronta Dnes.

Pavel v ručně psaném životopisu uvádí, že velký vliv na jeho názory na události roku 1968 měli jeho přátelé ze Sovětského svazu. „Právě na kontrastu mezi nimi na jedné straně a protisovětskými náladami na druhé mi otec srozumitelně k věku vysvětlil podstatu situace,“ uvedl v životopisu Pavel, jemuž bylo v době invaze vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa šest let.

Nyní vznik životopisu hájí tím, že do něj psal „fráze“, aby splnil formální povinnost a mohl dělat svou práci. Životopis je proto nutné vnímat v dobovém kontextu. „Politiku a režim“ prý tehdy vnímal jako danou věc a nutné zlo.

Spolužák Petra Pavla: Měl by o sobě říkat pravdu, ale nedělá to

Prezidentské volby

Životopis zveřejnil Pavel spolu s dalšími dokumenty již dříve na svém webu.

V souvislosti s Pavlovou činnosti před listopadem 1989 se objevily nejasnosti poté, co se objevilo svědectví jeho někdejšího spolužáka ze speciálního kurzu, který připravoval frekventanty na to „být pomocníky vojenských přidělenců, být jejich očima při výkonu výzvědných činností na území cizího, nepřátelského státu v rámci Varšavské smlouvy“.

Zatímco Pavel se viděl jako výsadkář, kurz byl zaměřen na výcvik agentů v diplomatickém prostředí.

Boj o druhé kolo se přelévá mezi Nerudovou a Pavla

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám