Hlavní obsah

Hejtmankou ve středních Čechách bude Pecková, dohoda i v Moravskoslezském kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moravskoslezský kraj povede koalice vítězného ANO s ODS, lidovci a nově rovněž s ČSSD. V 65členném zastupitelstvu bude mít 46 hlasů. Dohodu našly už i strany ve Středočeském kraji, kde povládne koalice pod vedením STAN, dosud vládnoucí hnutí ANO míří do opozice. Obrysy příštích koalic se rýsují i v dalších krajích.

Koalice v MSK dohodnutaVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

On-line reportáž byla ukončena.

19:30 - Starostové pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných vytvářejí společný zastupitelský klub v zastupitelstvu Jihomoravského kraje. Uvedli to  lídři Starostů František Lukl a ODS Jiří Nantl. Obě uskupení se mají stát členy nové koalice spolu s KDU-ČSL a Piráty, která nahradí koalici vedenou ANO. Uskupení bude mít v koalici nejvíce mandátů, a to 16, přesto se podle Lukla nic nemění na tom, že by měl být hejtmanem lidovecký lídr Jan Grolich.

18:53 - Piráti v Královéhradeckém kraji podle dosavadního hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) dostali nabídku na funkci hejtmana v případné koalici s ANO a koalicí ČSSD a Zelení. Taková koalice by měla 23 hlasů ze 45. Štěpán to řekl ČTK. Piráti nabídku nekomentovali a uvedli, že všechna jednání jsou otevřená. ANO by podle svého lídra Jiřího Dědečka preferovalo trojčlennou vládu vítězné koalice ODS, STAN, Východočeši s ANO a ČSSD a Zelenými, která by měla 28 hlasů.

18:09 - Lídři STAN, ODS, Pirátů a Spojenců (TOP 09, Hlas a Zelení) se dohodli na koalici ve středních Čechách, hejtmankou bude Petra Pecková.

„Domluvili jsme se na obsazení jednotlivých postů v radě, výborech, v komisích, nalezli jsme na tom shodu. Nalezli jsme shodu také na programových prioritách a teď dále budeme pracovat na programovém prohlášení a samozřejmě celá tato dohoda bude ještě projednána v jednotlivých klubech jednotlivých stran,” řekla Pecková. Konkrétní jména a rozdělení křesel v radě zatím zástupci stran nesdělili.

17:12 - Vítězní Starostové pro Liberecký kraj by raádi udělali koalici s Piráty a ODS, Právu to řekl jejich lídr martin Půta. Občanští demokraté uvedli, že mají v případné koalici v Libereckém kraji zájem o školství a zdravotnictví.

17:07 - V Karlovarském kraji začalo ANO, vítězné hnutí krajských voleb, jednat o koalici s ODS, Místními a SNK1. V zastupitelstvu by taková koalice měla 24 ze 45 hlasů. Dohoda zatím není jistá. Formát musí ještě potvrdit členové Místních i SNK1 - Starostů našeho kraje. Řekla to náměstkyně hejtmana a krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Paralelně zkoušejí domluvit koalici i STAN, Piráti a Volba pro Karlovarský kraj (VOK).

17:01 - Čtyři politické subjekty, které se dohodly na vedení Pardubického kraje, chtějí v pondělí podepsat společné memorandum. Vítězné ANO skončí v opozici.

Vítězné ANO zřejmě obejdou i v Pardubickém kraji

Krajské volby

15:30 - Občanští demokraté v Olomouckém kraji rozhodnou o dalším postupu po volbách na jednání regionální rady, řekl jejich volební lídr Dalibor Horák. Sejít by se podle krajského šéfa ODS Michala Záchy měla začátkem příštího týdne. S ODS, která v krajských volbách v kraji skončila čtvrtá, chtějí vytvořit koalici Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a uskupení Piráti a STAN. Měli by společně v 55členném zastupitelstvu 32 křesel. Obešli by tím vítězné hnutí ANO.

14:26: Povolební jednání ve středních Čechách potrvají nejméně dva týdny, řekl lídr Pirátů Jiří Snížek. V tak velkém kraji je podle něj nutné dojednat plno věcí.

13:30: Vytvoření povolební koalice v Plzeňském kraji bude podle lídrů stran trvat ještě několik dnů. ANO, vítěz krajských voleb se odpoledne sejde s několika možnými spojenci, s jakými neupřesnilo.

12:20: Hnutí ANO, které v krajských volbách ve Zlínském kraji těsně zvítězilo před druhými lidovci, usiluje o funkci hejtmana a několik míst v radě. Povolební vyjednávání podle něj zatím ANO vede se subjekty, které se vymezily proti schválené stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Její vznik prosazuje KDU-ČSL dosavadního hejtmana Jiřího Čunka a také STAN.

Vize nové nemocnice zlomila Čunkovi vaz, rýsuje se koalice bez lidovců

Domácí

11:45: Piráti na jihu Čech preferují koalici bez dvou nejsilnějších subjektů ANO a ODS. Jednalo by se o alianci s TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočechy.

11:40: Hnutí STAN, které vyhrálo krajské volby ve středních Čechách, jedná o široké koalici se všemi ostatními stranami s výjimkou ANO. První společná schůzka se uskutečnila v sobotu večer a v neděli odpoledne jednání pokračují. Hejtmankou by měla být lídryně STAN Petra Pecková

11:30: Moravskoslezský kraj povede koalice vítězného hnutí ANO s ODS, lidovci a nově rovněž s ČSSD. Dohodli se na tom na svém nedělním jednání představitelé těchto čtyř uskupení. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice převahu 46 hlasů. Novinářům to dnes řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO), který opět stane v čele kraje.

11:20: Prezident Miloš Zeman uvedl, že tvorba koalicí bez hnutí ANO je nesportovní „spiknutí poražených”

Reklama

Výběr článků

Načítám