Hlavní obsah

Vítěznému ANO hrozí opozice i na Vysočině

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava
Aktualizováno

Pět ze sedmi subjektů, které ve víkendových volbách do krajských zastupitelstev překonaly pětiprocentní hranici, uzavřelo v úterý těsně před půlnocí dohodu o vzájemné povolební spolupráci. O podpisu memoranda informoval lídr kandidátky ODS a Starostů pro občany Vítězslav Schrek.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sčítání hlasů ve volební místnosti v Třešti na Jihlavsku

Článek

Jde o pořadí druhou Českou pirátskou stranu, třetí ODS, čtvrtou KDU-ČSL, pátou ČSSD a šesté Starosty pro Vysočinu (STAN + SNK-ED).

Vítězné ANO získalo za víc než 18 procent hlasů 10 křesel, poslední komunisté za pozici těsně nad pěti procenty tři křesla. Zmiňovaných pět stran v pomyslném středu pole obdrželo od více než 10 % po 13,20 % a mají přibližně stejný počet křesel: první dvě po sedmi, druhé tři po šesti. Daly by tak v 45členném zastupitelstvu pohodlnou většinu s 32 křesly.

Naštvaný Gazdík chce odložit hlasování o spolupráci s Piráty

Krajské volby

Ze středeční dohody účastníků vyplývá, že hejtmanem by měl být Vítězslav Schrek (ODS) a každá ze zúčastněných stran bude mít dva uvolněné funkcionáře. ODS bude mít hejtmana a radního, piráti prvního náměstka a radního, lidovci a Starostové náměstka a radního a ČSSD druhého náměstka plus uvolněného zastupitele.

Piráti, kteří ve volbách získali druhé místo před třetí ODS, jsou s takovým řešením podle slov lídryně Hany Hajnové spokojeni, paritní zastoupení požadovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám