Hlavní obsah

Udrží se Vystrčil v čele Senátu? STAN to nevylučuje

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nepsaného pravidla přísluší nejpočetnějšímu senátnímu klubu post šéfa Senátu. Jak ODS, tak Starostové a nezávislí ale mají aktuálně shodně po 19 členech. Druhé kolo senátních voleb tak rozhodne o tom, kdo se stane nejsilnější subjektem horní komory. Funkci předsedy nyní zastává Miloš Vystrčil (ODS), kterému se podařilo při únorové volbě získat podporu z více stran.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kandidáti na předsedu Senátu, zleva první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN) a předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Po prvním kole voleb je mírným favoritem na příštího hegemona Senátu klub Starostů a nezávislých, jejichž kandidát Zbyněk Linhart získal na Děčínsku mandát jako jediný už v prvním kole. Oba kluby zároveň shodně obhajují tři mandáty.

Do STAN ale nyní patří jak oba senátoři TOP 09, tak také nezávislí kandidáti a rovněž lidé nominovaní za Starosty za Liberecko. U deseti dalších kandidátů, kteří v senátní volbě postoupili do druhého kola, navíc připadá v úvahu, že se v případě úspěchu a zisku mandátu přidají právě ke klubu STAN. Celkem tak mají Starostové šanci rozšířit klub až na 29 členů. Oproti tomu by mohla ODS získat v horní komoře maximálně 26 křesel.

Výsledky senátních voleb přehledně: Kdo jde do druhého kola

Volby do Senátu

I kdyby se však stal STAN nejsilnějším klubem, nevylučuje jeho šéf Petr Holeček možný kompromis, v rámci něhož by nakonec podpořili zvolení Vystrčila. Šéf Senátu se vybírá každé dva roky poté, co se složení horní komory po volbách o třetinu obmění. Stejně jako složení senátních výborů.

„Mám na mysli nějaké návrhy, které budeme ODS říkat, ale je to skutečně velmi předběžné,“ řekl. Zároveň zdůraznil, že chce případné požadavky po dohodě v klubu nejprve sdělit právě Vystrčilovi a předsedovi senátorského klubu ODS Martinu Červíčkovi.

Zda však jak on, tak Červíček v čele vlastních klubů setrvají, je prozatím také nejasné.

Růžička: Opětovná kandidatura? Odpovím v neděli

Novinky se obrátily i na Jiřího Růžičku (za STAN), který v únoru kandidoval na pozici nástupce zesnulého Jaroslava Kubery (ODS) proti Vystrčilovi. Podobně jako Holeček se ale vyjadřoval prozatím spíše opatrně. „Odpovím v neděli. Nyní by bylo nesprávné říkat, že o tom uvažuji nebo mě to naopak nezajímá,“ uvedl senátor.

A dodal, že pozici šéfa horní komory nepovažuje za jedinou důležitou funkci, o které se nyní bude mezi kluby jednat. „Jsou tam různé výbory a jejich předsedové. Ty jsou stejně důležité a rozhodují o tom, jak Senát vypadá,“ podotkl. „Je to otázka jednání. Nerozhoduje o tom jeden či dva kluby, ale celý Senát. Je potřeba si na to dát nějaký čas,“ doplnil.

Šéf ODS Fiala: Správně jsme vsadili na koalice

Krajské volby

A pokud jde o výsledek druhého kola, Růžička zdůraznil, že nepovažuje za jednoznačné ani to, do kterých klubů noví senátoři nakonec vstoupí. Za příklad uvedl Michaela Žantovského, který na Praze 5 postoupil s podporou ODS, TOP 09 a STAN. „Nemůžu to tvrdit dopředu, ale doufám, že vstoupí k nám.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám