Hlavní obsah

ON-LINE: Lidé v karanténě a izolaci volili hlavně SPOLU a PirSTAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní volby skončily nejtěsnějším vítězstvím v tuzemské historii. Rozdíl vítězné koalice SPOLU od hnutí ANO byl 0,67 procentního bodu, který představovalo 35 765 hlasů. Povolební dění budeme i v neděli sledovat on-line.

Foto: Novinky

Přehled zisku mandátů v roce 2021

Článek

16:17 - Od lidí v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru dostala nejvíc hlasů koalice Spolu tvořená ODS, lidovci a TOP 09. Získala 38,1 procenta hlasů. Následuje koalice Pirátů a STAN s 21,4 procenta a SPD s 10,9 procenta. Vládní ANO si vybrala desetina. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Z auta ve středu a do přenosných schránek ve čtvrtek hlasovalo 2774 lidí.

16:16 - Důvodem hospitalizace prezidenta Miloše Zemana jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Médiím to v krátkém prohlášení před Ústřední vojenskou nemocnicí v Praze řekl Zemanův ošetřující lékař a ředitel nemocnice Miroslav Zavoral. Zeman je podle něj hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny.

Diagnózu nesmím říct, prezident je na JIP, řekl Zemanův lékař

Domácí

11:19 - „Blahopřeji vítězům voleb a všem poslancům, kteří byli zvoleni, bez ohledu na jejich příslušnost k politickým stranám a uskupením. Přeji jim mnoho úspěchů v jejich další práci,” uvedl Zeman v prohlášení, které Hrad zveřejnil.

7:38 - Výsledky českých voleb mohou naznačovat, že populismus ve střední Evropě je na ústupu, napsal deník The New York Times poté, co hnutí ANO Andreje Babiše skončilo těsně druhé za konzervativní koalicí Spolu.

Za jednu z příčin této tendence přitom deník označil i porážku bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v posledních volbách. Trumpův neúspěch podle něj vedl ke ztrátě důvěry v populistické lídry.

Volný blok už už sahal na státní příspěvek, peníze však nedostane

Parlamentní volby

7:31 - Stát letos zaplatí uskupením za hlasy voličů ve sněmovních volbách podle propočtů ČTK zhruba 515 milionů korun. Rozdělí si je osm formací, která získala nad 1,5 procenta hlasů. Částka bude vyšší než před čtyřmi lety. Příspěvek na činnost bude pobírat vedle čtveřice sněmovních koalic a hnutí také Přísaha, ČSSD a KSČM, které se do dolní komory nedostaly.

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vyhrála letošní sněmovní volby nad hnutím ANO o 0,67 procenta, což představovalo 35.765 hlasů. Byl to nejtěsnější rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí v historii obsazování dolní komory Parlamentu. Vyplývá to ze srovnání, které v neděli provedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám