Hlavní obsah

Jak ČSSD přišla o voliče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokracie, nejstarší česká politická strana, která letos oslavila 143 let od svého založení, mizí ze Sněmovny. Politický subjekt s tak dlouhou tradicí se v roce 2021 dopracoval k současnému volebnímu zisku 4,65 procenta hlasů. Ten je nejhorším výsledkem od roku 1992.

Článek

Strana, která po listopadu 1989 byla spolu s ODS dlouhá léta jedním z hegemonů tuzemské politické scény, utrpěla po dvou volebních obdobích, která strávila v koaliční vládě s hnutím ANO, drtivou porážku.

Volební zisky, při nichž při volbách v letech 1998 až 2006 dostala ČSSD přes 30 procent hlasů, jsou minulostí. Ještě v roce 2013 strana získala přes 20 procent hlasů, což znamenalo těsné vítězství před tehdy novým subjektem ANO. Předseda strany Bohuslav Sobotka stanul v čele vlády právě s hnutím Andreje Babiše.

Hamáček končí v čele ČSSD. V úspěch v Praze doufal marně

Parlamentní volby

Spojenectví s catch-all party (tedy stranou, která oslovuje široké spektrum voličů), jak Babiš definoval hnutí ANO, se sociálním demokratům hrubě nevyplatilo.

Už o čtyři roky později získala ČSSD 7,3 procenta hlasů, její vládní partner volby drtivě vyhrál se ziskem 29,6 procenta. Předseda ČSSD Jan Hamáček přesto stranu opět dovedl do vlády s ANO.

Uplynulý víkend ve volbách ANO udrželo podporu, ale ČSSD přišla o další část voličů a stejně jako KSČM opouští Sněmovnu. Naděje obě strany vkládají do voleb nových lídrů, které obě partaje čekají.

Dvaatřicet let od revoluce bude Sněmovna poprvé bez komunistické strany

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám