Hlavní obsah

Experimentální průzkum: Volby by drtivě vyhrály koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem voleb by se podle experimentálního modelu měla stát koalice Spolu se ziskem 25,5 procenta. Koalici Pirátů a hnutí STAN průzkum přisoudil podporu 22 procent a hnutí ANO 21 procent hlasů. Ve Sněmovně by podle modelu měli zasednout i zástupci SPD, která by měla 9,3 procenta a hnutí Přísaha se ziskem 5,3 procenta.

Foto: Novinky

Experimentální volební průzkum Katedry sociologie FF UK a Sociologického ústavu AV ČR

Článek

Za průzkumem stojí skupina vědců z katedry sociologie Filozofické fakulty UK a Sociologického ústavu AV ČR, kteří se rozhodli zjistit, jestli je možné dělat přesné predikce i z dat na základě ankety.

V ní získala koalice Trikolóry, Svobodných a Soukromníků podporu 3,8 procenta, ČSSD 3,7 a komunisté 3,2 procenta. V průzkumu figurují ještě Zelení s podporou 0,9 procenta.

Do ankety se vedle čtenářů Novinek zapojili rovněž čtenáři serverů SeznamZprávy a DeníkN. Celkem autoři dostali k vyhodnocení 105 tisíc dotazníků, z nichž s ohledem na extrémní náročnost zpracování náhodně vybrali polovinu.

Unikátní pokus, jak odhadnout výsledky voleb. Zapojte se i vy

Parlamentní volby

Autoři zdůrazňují, že průzkum byl experimentem.

„Zkrátka jsme připravili anketu, kterou mohl vyplnit každý, kdo chtěl. K přesnému výsledku se nesnažíme dostat skrze reprezentativní data, ale skrze jejich chytré, a nutno říct že matematicky komplexní zpracování,“ osvětlili autoři.

Za úspěch by nepovažovali situaci, kdy by se výsledky ukázaly přesnější než data agentur, ale „kdyby se metoda ukázala dostatečně prakticky využitelná, že by agentury do pár let začaly náš přístup v nějaké podobě používat jako doplněk toho, co už dělají“.

Model není postavený na reprezentativním vzorku populace, ale na tom, jak „různé charakteristiky respondentů ovlivňují pravděpodobnost volby jednotlivých stran“.

Reklama

Výběr článků

Načítám