Hlavní obsah

Zvýšení mezd plánují příští rok tři čtvrtiny firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšší mzdy v příštím roce chystají pro své zaměstnance tři čtvrtiny (72 %) firem působících v Česku. Reagují tak na tvrdou konkurenci na trhu práce, ale i pozitivní ekonomický výhled. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu KPMG Puls ekonomiky.

Foto: Profimedia.cz

Ekonomika roste a české firmy chtějí investovat do svých lidí.

Článek

Plánovaný růst mezd zjevně souvisí se snahou udržet kvalitní zaměstnance. Tento důvod alespoň uvádějí čtyři z pěti českých top manažerů. Na třiašedesát procent jich zároveň zmiňuje kvalifikovanou pracovní sílu mezi třemi nejdůležitějšími faktory pro konkurenceschopnost Česka.

Nedostatek kvalifikovaných sil

Poukazováním na nedostatek kvalifikované pracovní síly se čeští šéfové výrazně odlišují od svých kolegů v ostatních zemích. Mezi hlavními překážkami pro růst obratu ho zmiňuje 53 procent tuzemských manažerek a manažerů. Proti tomu v sousedním Polsku a na Slovensku se mezi nejvýznamnější problémy ekonomiky nedostatek kvalifikovaného personálu vůbec nedostal.

Firmy se chystají nabírat

Celkový optimismus je znát i v personálních záměrech českých firem. Jen každý pětadvacátý oslovený manažer se chystá propouštět zaměstnance, dvě pětiny (38 %) ředitelů naopak chtějí nabírat nové. Bezmála čtvrtina pak plánuje navýšit počet zaměstnanců o pět a více procent.

Nálada na trhu je dobrá

„Výsledky průzkumu potvrzují naši osobní zkušenost, že aktuální nálada na trhu je velmi dobrá. Ekonomika roste a české firmy chtějí investovat do svých lidí. Dobré časy bychom měli využít i pro expanzi a získání nových trhů," uvedl řídící partner KPMG ČR Jan Žůrek.

Do průzkumu Puls ekonomiky se v září zapojilo celkem 731 vysoce postavených manažerů a manažerek z devíti zemí střední a východní Evropy. Českou republiku zastupovalo 200 respondentů převážně z řad majitelů firem, generálních ředitelů a finančních ředitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám