Hlavní obsah

Ztenčení ozónové vrstvy může podle vědců ohrozit velryby, zejména plejtváky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ztenčení ozónové vrstvy v atmosféře může způsobit vážné zdravotní problémy velrybám, které už nyní ve zvýšené míře trpí spáleninami od slunce. Uvádí to studie britských vědců, ze které dnes citovala agentura AP. Poškození kůže slunečním zářením představuje další nebezpečí pro kytovce, kteří jsou už nyní ohroženi vyhynutím.

Článek

Velryby jsou často vystaveny přímému slunečnímu svitu, protože se musí kvůli dýchání vynořovat na hladinu. Na hladině jsou také ve chvíli, kdy se páří nebo kdy krmí svá mláďata.

Britští vědci dlouhodobým sledováním velryb v Kalifornském zálivu zjistili, že se na jejich kůži objevují drobné puchýře podobné těm, jaké mají lidé při těžkém popálení. Odebrané vzorky kůže ukázaly, že v poraněných místech jsou buňky zničené ultrafialovým zářením. To je obsaženo ve slunečním světle a částečně ho blokuje ozón v atmosféře.

Přestože výzkum ukázal u velryb popáleniny, nepodařilo se objevit, zda se u nějakého zvířete rozvinula rakovina kůže, kterou přemíra ultrafialového záření může způsobit. Vedoucí studie Laura Martinezová-Levasseurová ale upozornila, že to může být pouze tím, že vědci odebírali pouze malé vzorky kůže.

Studie také odhalila, že velryby s menším množstvím pigmentu jsou náchylnější ke spáleninám, stejně jako lidé. Nejvíc proto slunečním svitem trpí plejtváci obrovští s modrou kůží, naopak méně postižení byli například vorvani.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám