Hlavní obsah

Zlínský kraj sloučí dvě střední školy v Uherském Hradišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Zlínský kraj sloučí dvě střední školy v Uherském Hradišti. Střední škola průmyslová a hotelová Uherské Hradiště, která vyučuje žáky v oborech cukrář, kuchař, číšník, prodavač, obchodník a strojař, vezme pod svá křídla uherskohradišťskou Střední zdravotnickou školu. Prezentovat se budou pod společným názvem Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště. Uvedl to krajský radní pro školství Josef Slovák.

Foto: Jiří Mevald, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hejtmanství slučuje školy již několik let, reaguje tak na výrazný úbytek žáků. Zlínský kraj v roce 2000 zřizoval 158 školských zařízení, nyní to je 112 organizací. "Ministerstvo školství připravuje materiál, kde chce v pozitivním slova smyslu donutit kraje, aby optimalizace školství byla ještě razantnější," podotkl Slovák.

Podle něj se slučováním škol zefektivňuje vzdělávání a ušetří se i peníze - náklady na provoz, zaměstnance školy i případné rekonstrukce objektu.

Ani jedna ze škol nebyla dostatečně naplněna

Střední průmyslovou a hotelovou školu navštěvuje 1062 studentů, což je přibližně 88 procent maximální kapacity. Zájem studentů o zdravotnickou školu také nedosahuje maximálního počtu potenciálních žáků. Z celkové kapacity 440 žáků, klesl počet na 218 studentů, což je zhruba 50 procent.

Vedení sloučené školy převezme dosavadní ředitel Střední průmyslové a hotelové školy Jaroslav Zatloukal. Ředitel zdravotnické školy Zdeněk Gogola odchází od 1. července do starobního důchodu. V budoucnu škola plánuje například spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati Zlín v rozšíření vzdělávací nabídky, a to v bakalářském studiu zaměřeném na nelékařské zdravotnické obory.

Sloučení po praktické stránce: probouráme stěny, vytvoříme průchod

"Jsou to školy, které spolu sousedí. Probourají se stěny a udělá se průchod tak, aby se kantoři i studenti mohli bez omezení pohybovat po celém areálu," doplnil Slovák.

Úbytek žáků budou střední školy pociťovat ještě několik let. Podle radního by se tento trend měl zastavit v roce 2014, a to na přibližně 39 procentech úbytku žáků ze stavu v roce 2006. Před čtyřmi lety studovalo ve Zlínském kraji na středních školách s maturitou přibližně 31.000 žáků, v roce 2014 jich podle Slováka bude zhruba 19.000.

Sloučením škol v Uherském Hradišti nebude nijak omezena vzdělávací nabídka ve Zlínském kraji a plánované změny se nedotknou nabízených oborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám