Hlavní obsah

Zlatokop na Klondiku objevil vzácně zachovalou mumii mamutího mláděte

Aktualizováno

Zlatokop na Klondiku na severozápadě Kanady objevil při práci vzácně zachovalou mumii mamutího mláděte, které zahynulo před více než 35 000 lety. Informovala o tom stanice CBC. Podle kanadských paleontologů jde o jeden z nejvýznamnějších nálezů z doby ledové na severoamerickém kontinentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kanadě našli tělo mamutího mláděteVideo: Government of Yukon, Reuters

 
Článek

Asi 140 centimetrů velké zvíře se v permafrostu zachovalo téměř nedotčené včetně kůže a srsti. Podle odborníků jde o asi měsíc starou samičku mamuta srstnatého (Mammuthus primigenius), která zřejmě zahynula poté, co uvízla v bahně.

„Je bezchybná a nádherná,” radoval se z nálezu paleontolog Grant Zazula. „Má chobot. Má ocas. Má krásné malé uši. A chápavý konec chobotu, který mohla využívat k trhání trávy," dodal vědec.

Foto: AFP/Goverment of Yukon, Profimedia.cz

Nalezené tělo mláděte mamuta je neobyčejně zachovalé.

Mamut se našel v areálu zlatého dolu Eureka Creek na území domorodého národa Tr’ondëk Hwëch’in a jeho zástupci dali mláděti jméno Nun cho ga, což znamená „mládě velkého zvířete”.

Dvanáctiletému chlapci se podařil životní objev. Je starý 69 milionů let

Muži

Podle Zazuly je to teprve podruhé, co se podařilo objevit celé tělo mamutího mláděte. První objev se podařil v roce 2007 na Sibiři.

Reklama

Výběr článků

Načítám