Hlavní obsah

Zemi těsně minul asteroid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asteroid 2005 YU55 se v noci na středu v 0:28 SEČ přiblížil k Zemi na vzdálenost 325 088 kilometrů, což je blíže než Měsíc. Těleso o průměru 400 metrů nepředstavovalo pro planetu při svém současném průletu žádné nebezpečí. Bylo to poprvé od roku 1976, kdy se podobně velký asteroid tolik přiblížil k Zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Asteroid YU55 minul zemiVideo: Reuters

 
Článek

Astronomové přiblížení asteroidu vítají, protože jim umožňuje přímo ze Země pozorovat toto vesmírné těleso a zjistit jeho vlastnosti. Některé observatoře ve Spojených státech u příležitosti průletu asteroidu uspořádaly celonoční akci, při které nabízejí dospělým i dětem možnost sledovat pohyb tělesa a dozvědět se něco o asteroidech obecně.

V ČR naproti tomu podmínky pro sledování asteroidu nebyly dobré. Podle Miloše Tichého z jihočeské observatoře na Kleti se těleso pohybovalo v úterý ve 21:00 těsně nad obzorem a ve 22:00 zapadlo. Asteroid byl jen minimálně svítivý a oblohu navíc přesvětloval Měsíc před úplňkem, což pozorování dále znesnadnilo.

Foto: ČTK

Asteroid se kolem naší planety prohnal rychlostí 50 000 kilometrů za hodinu a dostal se na 0,85 vzdálenosti Země - Měsíc. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) nepředstavoval pro planetu žádné nebezpečí a neměl ani zaznamenatelný gravitační vliv na Zemi.

Astronomové z Purdueovy univerzity v Indianě přesto propočítali, jaké následky by měla případná srážka podobně velkého tělesa ze Zemí. Pokud by zasáhlo pevninu, vytvořilo by zde kráter o průměru 6,5 kilometru hluboký asi 500 metrů. Pokud by se zřítilo do oceánu, vyvolalo by vlny cunami vysoké 20 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám