Hlavní obsah

Zemi před Vánocemi mine nebezpečný asteroid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemi čeká před Vánoci blízké setkání s asteroidem o velikosti zhruba poloviny planetky, jež po dopadu na naši planetu patrně vyhubila dinosaury. Asi pětikilometrový asteroid by měl Zemi minout ve vzdálenosti okolo 10 miliónů kilometrů. To je ve vesmírném měřítku těsný průlet. NASA planetku 3200 Faethón charakterizovala jako potenciálně nebezpečný objekt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mimořádně prodloužená dráha asteroidu vede k tomu, že je někdy blíž ke Slunci než Merkur a jindy je naopak dál než Mars,“ cituje server The Daily Mail z vyjádření Observatoře Immanuela Kanta Baltické federální univerzity v ruském Kaliningradu.

Meteoritický roj Geminidy, který asteroid 3200 Faethón doprovází, by se měl k Zemi přiblížit dokonce na vzdálenost 3,2 miliónu kilometrů.

Podle matematických modelů by měla být planetka nejblíže Zemi 17. prosince.

Server Newsweek v souvislosti s očekávanou vánoční kosmickou návštěvou poznamenal, že jde o anomálii a NASA stále nemá jasno v tom, do jaké kategorie úkaz zařadit. Jedná se totiž o jediný známý asteroid, který doprovází meteorický roj. Roje jsou obvykle důsledkem odlamování zmrzlých částí komety. Faethón však kometou není.

Vzhledem k tomu, jak blízko se asteroid pravidelně přibližuje ke Slunci, byl pojmenován Faethón, který byl podle řecké mytologie synem boha Slunce Hélia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám