Hlavní obsah

Zemědělství může pomoci snížit dovoz plynu, stačí přeměna bioplynu na biometan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biometan místo bioplynu, navíc s možností zapojení do distribuční sítě GasNet. Biometanová stanice u Rakvic na Břeclavsku je zařízení posouvající zpracování zemědělského odpadu na vyšší úroveň. Úprava bioplynu na biometan výrazně mění možnosti využití produktu.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Finále přeměny bioplynu na biometan. Pracovník společnosti agriKomp Bohemia Tomáš Dedinský ukazuje zařízení, kde se stlačuje plyn pro další cestu plynovodem společnosti GasNet.

Článek

Změna totiž mění možnosti využití bioplynu. Ten často slouží pro výrobu elektřiny a lokální ohřev. Úprava na biometan umožňuje jeho dopravu ke vzdáleným spotřebitelům distribuční sítí GasNet.

Bioplyn ze stávajících zhruba 570 výrobních stanic obsahuje zhruba 55 procent metanu, 40 procent oxidu uhličitého a menší část dalších plynů.

Po úpravě odebírající oxid obsahuje výsledný biometan minimálně 95 procent metanu. Je tak palivem srovnatelným s dováženým zemním plynem. Kotle, sporáky a další spotřebiče tak nepotřebují žádné úpravy.

U jihočeského letiště by mohlo vyrůst výzkumné centrum pro modulární reaktory

Věda a školy

Biometan tlačí do sítě plynovodů

U Rakvic biometan produkuje modernizovaná bioplynová stanice společnosti BPS Rakvice. Přeměnu provozu zajistila společnost agriKomp Bohemia, využívající v Evropě osvědčenou technologii agriPure® Cube pro úpravu bioplynu na biometan.

Přeměna zařízení je v souladu se strategií země a může nahradit nejméně deset procent spotřeby fosilního plynu. Využívá blízkost páteřní sítě GasNetu a plyn vtlačuje do distribuční sítě. Roční produkce má být 6,84 gigawatthodin.

„Naší ambicí je pomáhat zemědělcům vytvářet nové šance pro vstup do moderního energetického hospodářství, v němž obnovitelné zdroje budou hrát klíčovou roli. Modernizace bioplynových stanic je na cestě k udržitelnosti zásadní, vede k navýšení výroby biometanu v České republice,“ uvedl jednatel společnosti agriKomp Bohemia Radek Házy.

Síkela: EK podpořila Česko, bude řešit německý poplatek za tranzit plynu

Evropa

Úpravy bioplynových stanic podporuje ministerstvo životního prostředí, jeho modernizační fond plánuje program podpory změn technologií. Biometan může pokrýt až patnáct procent tuzemské spotřeby.

„Otevření nové biometanové stanice je dobrou zprávou, věříme, že s chystaným dotačním programem budou přibývat další,“ řekl minulý týden ministr Petr Hladík.

Třetí tisíciletí ve vinicích. Robot na pásech ošetří révu a sklidí úrodu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám