Hlavní obsah

Třetí tisíciletí ve vinicích. Robot na pásech ošetří révu a sklidí úrodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinař zadá instrukce stroji a odjíždí domů nebo dělat jiné práce. Třetí tisíciletí dorazilo i do zemědělství, a konkrétně do vinic. To je přínos stroje Slopehelper, který mohli např. minulý týden v pátek vidět při práci zájemci z oboru v Moravském Žižkově na Břeclavsku.

Autonomní zemědělský stroj Slopehelper mulčuje vinici Video: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Zařízení na pásech, poháněné elektřinou z baterií, je schopné pracovat ve vinici na vytyčeném prostoru. Vinařům tak při využití různého příslušenství nabízí řešení péče o vinohrady prakticky po celou vegetační sezonu.

Ve dne může pracovat samo, noc stráví na nabíječce, ideálně může využít energii ze solárních elektráren, třeba vyrobenou ve dne a pro dobíjení uloženou do baterií solárního systému.

„K dispozici je celá řada příslušenství, nyní ukazujeme mulčování vinice, ale máme i možnost uložit na plošinu třeba postřikovač a další,“ uvedl Dušan Spružina, obchodní zástupce společnosti Synpro, která je v Česku prodejcem tohoto robota, kterého vyrábí slovinská firma PeK Automotive.

Roboti si to ve Zlíně rozdávali v sumo a ve sledování čáry

Věda a školy

Dokonce je zařízení možné nastavit i pro sklizeň hroznů. Samostatně pracující stroj tak zvládne velkou paletu úkolů. Na jedno nabití pracuje zhruba osm až čtrnáct hodin, podle náročnosti úkolu a terénu. Přibližně stejnou dobu se i nabíjí.

Vinař může vidět práci v telefonu

Výhodou je i nízké zatížení půdy při pohybu stroje, zásluhou pásů je poloviční v porovnání s traktorem. Stroj se pohybuje ve vymezeném území, prostor mu ohraničují čidla a na vše dohlíží satelitní hlídání polohy. Tu navíc hlásí do chytrého telefonu, kterým je možné stroj kontrolovat.

„A to i vizuálně, má kameru, takže je možné jej sledovat,“ dodal Spružina. Odvedenou práci si ukládá do paměti, tudíž v následujícím úkolu je možné ji už jen obnovit.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Autonomní zemědělský stroj Slopehelper mulčuje vinici

„Na plošinu lze umístit postřikovač. Ten bude vysoce efektivní, protože meteostanice, kterou je stroj vybavený, podle síly větru přizpůsobí otáčky rozstřikovače,“ připomněl další vychytávku Spružina.

Jediný případ, kdy se stroj zastaví a obnova chodu je nutná obsluhou, je při nárazu do nenadálé překážky. Pak musí dorazit člověk, aby zkontroloval dráhu a obnovil provoz.

Odolné odrůdy vína mají budoucnost, prosazují se však zatím jen pomalu

Domácí

U nás zatím slouží první robot

Nový systém se již prosazuje v Evropě, u nás zatím začal sloužit první kus. A asi nebude osamocený, protože novinka vinaře zaujala.

„Když vezmu cenu traktoru a mzdové náklady, nevypadá nákup zařízení vůbec špatně. Navíc lidí ochotných pracovat v zemědělství moc není, tak je to přinejmenším zajímavé. Návratnost investice by byla asi čtyři až pět let, při možnosti čerpat dotaci dokonce jen asi dva roky,“ reagoval na zařízení Jiří Maděřič, který pro prezentaci zapůjčil svou vinici.

Brněnští vědci hledají způsob, jak najít v mase hospodářských zvířat zakázané anabolické steroidy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám