Hlavní obsah

Zájem o vykopávky v Mikulčicích vzrůstá, budou v provozu i v zimě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulčice

Zájem o prohlídky velkomoravského hradiště Valy u Mikulčic na Hodonínsku vzrůstá. Letos si je prohlédlo 17 500 turistů, tedy asi o 2500 návštěvníků více než loni. "Kvůli vzrůstajícímu zájmu budou nově tamní expozice otevřeny také přes zimu," řekl vedoucí stálé výstavy Slovanské hradiště Mikulčice František Synek.

Článek

Lákadlem na Valech je loni otevřený zmodernizovaný druhý pavilon. Objekt ukrývá torzo druhého mikulčického kostela s kosterními pozůstatky velmožů. Stálá výstava byla upravena tak, aby vytvářela dojem potemnělého středověkého chrámu. 

Od letošního léta zdobí areál 3,5 metru vysoké sousoší patronů Moravy - svatého Cyrila a Metoděje. Je více než pravděpodobné, že v nich věrozvěstové působili. Valy by podle historiků mohly být dokonce bájným Veligradem - hlavním městem Velkomoravské říše, které se dosud nepodařilo objevit.

Zájem o Valy se podle Synka zvýšil také kvůli četným akcím pořádaným pro děti. Školáci se například učí psát svá jména hlaholicí - písmem, které vytvořili Cyril s Metodějem. Mohou připravovat zapomenuté pokrmy a přenášky o Valech jim kromě procházek mezi vykopávkami zpestřují vystoupení šermířů.

Mikulčický komplex čeká rozsáhlá modernizace, která začne v příštím roce. Prohlídkovou trasu zatraktivní skleněné tabule, do nichž budou vyleptány kresby již zaniklých objektů. Nad hradištěm bude vztyčena rozhledna s obdobnými tabulemi.

Česko a Slovensko navrhli před časem areál v Mikulčicích a velkomoravský kostel v nedalekých Kopčanech na zápis mezi světové památky UNESCO. Země ale kandidaturu na poslední chvíli stáhly s odůvodněním, že areál není na zápis ještě připravený. Návrh opět předloží po ukončení plánovaných prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám