Hlavní obsah

Zájem o iniciativu „Věda má budoucnost“ narůstá

Právo, kil

Po celém Česku se v současnosti rozbíhá čtvrtý ročník (na Slovensku třetí ročník) projektu s názvem Věda má budoucnost, který se dlouhodobě snaží bojovat s negativním trendem klesajícího zájmu o přírodovědné a technické obory u české i slovenské mládeže. Osmáci ze základních škol a třeťáci ze středních škol se díky projektu seznamují s využitím těchto oborů v praxi.

Foto: Profimedia.cz

Žáci projekt vnímají jako výborný.

Článek

K dnešnímu dni je v projektu zapojeno přes 700 žáků a studentů a více než 50 učitelů z 35 škol. Organizátoři předpokládají, že se letos zúčastní ještě více škol než v uplynulém školním roce.

Projekt mění postoj žáků k vědě

„Z vyhodnocení loňského ročníku vyplynulo, že téměř všichni žáci projekt vnímají jako výborný nebo velmi dobrý, téměř polovina zúčastněných díky němu změnila pohled na vzdělání a kariéru v uvedených oborech. Učitelé pak vidí hlavní přínos projektu především v poskytnutí praktického vhledu do světa práce a získání dovedností, které žákům pomohou při hledání zaměstnání,“ uvedl koordinátor projektu Radim Zabadal z občanského sdružení AISIS.

Nově se zapojila Škoda Auto

Do projektu jsou zapojeny firmy IBM, Bayer, ABB, Sedlecký Kaolin – novinkou je zapojení společnosti Škoda Auto, díky které vznikl unikátní výukový modul pro učitele ze základních škol. V rámci tohoto modulu se učitelé seznamují s nejnovějšími trendy na trhu práce a s uplatněním moderních technologií při výrobě automobilů. Jednotlivých setkání v rámci tohoto modulu se v pilotním ročníku zúčastnilo 31 učitelů z Mladoboleslavska a okolí, 18 z nich získalo osvědčení o absolvování s akreditací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Studenti se hlásí do soutěže

Koncem školního roku byla také spuštěna studentská soutěž, kam žáci a studenti přihlašují své vlastní projekty na podporu vědy. Další kolo soutěže, finančně podporované firmou Bayer, bude opět vyhlášeno na jaře 2015.

Na 15. říjen 2014 chystají organizátoři projektu setkání zapojených firem, institucí a státní správy, kde se bude diskutovat o stávající situaci na trhu práce a o možnostech, jak zapojit do projektu další školy a firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám